Saab Grand Prix

Full dressyryra på Flyinge i september

Äntligen är den här. Tävlingen som ska sätta unga svenska dressyrryttare i det internationella rampljuset och som förbundskapten Bo Jenå länge längtat efter. För första gången på över tio år presenteras en internationell tävling som enbart innehåller dressyr i Sverige: Saab International Grand Prix Dressage.
Foto: Svenska Ridsportförbundet

När säkerhetsföretaget Saab bestämde sig för att gå in i ridsporten för att lyfta svensk dressyr var ingen gladare än förbundskapten Bo Jenå. ”Best move” för att lyfta dressyren i Sverige enligt Jenå var att skapa en internationell tävling på hemmaplan.

– Det finns inte många chanser för unga svenska dressyrryttare och ryttare som inte rider Nations Cup att känna på internationellt motstånd. Det här ger oss helt nya möjligheter, säger Bo Jenå.

Trycket på att rida internationellt runt om i Europa är stort och en ny tävling ger inte bara möjligheter för svenska ryttare att starta på hemmaplan, det ger också fler inbjudningar till andra tävlingar.

– Det blir så roligt med en helg som är helt fullspäckad med dressyr, säger Bo Jenå.

Cecilia Rätz är tävlingsledare för evenemanget och har en gedigen bakgrund som bland annat hästskötare och beridare åt flera framstående dressyrryttare. Cecilia är minst lika entusiastisk som Bo.

– Ofta får dressyren trängas och ibland trängas undan av andra grenar. Här blir det 100 procent dressyr. Inte bara på tävlingsbanan, vi försöker även hålla utställningen dressyrinriktad, det blir clinics och Saab kommer att presentera nya innovationer som intresserar dressyrryttare, säger Cecilia Rätz.

2006-2008 hölls en internationell dressyrtävling på Flyinge där bland andra Anky van Grunsven, trefaldig olympisk mästare, deltog och där den svenska publiken fick se dressyrhingsten Totilas för första gången. Totilas blev senare en av världens mest framgångsrika dressyrhästar.

– Många framgångsrika svenska ryttare gjorde sina första internationella starter då. Jag är innerligt tacksam för att dressyrsporten har fått en sponsor som gör det möjligt att göra en sådan här satsning igen, säger Bo.

Följ gärna tävlingen genom tävlingens Facebooksida

Mer från Flyinge
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.