Yrkesutbildning

Beridarprogrammet 2020

Drömmer du om att bli beridare? Då har Flyinge utbildningen för dig. Beridarprogrammet är för dig som vill arbeta professionellt med att utbilda, träna, tävla och matcha hästar i olika åldrar.
Om utbildningen

Från hösten 2019 får Beridarprogrammet på Flyinge en helt ny form. Utbildningen blir treårig och inkluderar även Unghästprogrammet.

Du får en heltäckande utbildning i att utveckla hästar från inridning via matchning mot unghästchampionat till att ta fram mer färdiga tävlingshästar. Även hur du förbereder hästar för saluhästvisningar ingår i utbildningen.

Du kommer att rida både yngre och äldre hästar men störst fokus ligger på utbildning och utveckling av hästar från 2,5 -7 år.

Denna utvecklingen av programmet kommer i ännu högre grad att svara upp mot det stora behov av duktiga hästutbildare som finns i landet. Som beridare behöver du vara insatt i hela utbildningskedjan för att på bästa sätt ta hand om de talangfulla hästar som föds upp.

Efter utbildning ska du som egen företagare eller anställd beridare kunna utbilda, matcha och tävla såväl unga som äldre hästar.

Under en vanlig dag på Flyinge har du både praktiskt och teoretisk undervisning. Hästutbildning, hästkunskap och träningslära är viktiga moment, liksom företagande och verksamhetsutveckling.

Du rider dressyr, hoppning och fälttävlan men har en fördjupning inom din specialgren.

I utbildningen ingår Lärande i arbetet (LIA). Det innebär att hela eller delar av kurser genomförs ute på en arbetsplats hos välmeriterade hästarbetsplatser med fokus på hästutbildning och tävling. Första året har du en sammanhängande period om 10 veckor LIA, andra året är LIA-perioden på 20 veckor. Tredje året är helt skolförlagt.

Tävling ingår i utbildningen.

Under tre lärorika år utbildas du av några av Sveriges absolut bästa tränare i hoppning, dressyr och fälttävlan. Målet är att du efter examen ska kunna utbilda hästar enligt ett vedertaget utbildningssystem, samt befästa dina kunskaper om hästens utbildning utifrån individens utvecklingspotential, exteriör, talang och utbildningsståndpunkt.

Du använder de kunskaper som utbildningen ger dig till att utbilda, träna och utveckla hästar med målsättningar mot, unghästvisningar, tävling och försäljning. Under utbildningen lär du dig också att sköta, stalla upp, samt träna hästar på ett etiskt och djurskyddsmässigt sätt med hänsyn till säker hästhantering.

Du rider oftast 2-3 hästar per dag men ibland fler. Tillsammans med dina lärare gör ni upp en nulägesanalys med en anpassad tränings- och tävlingsplanering för varje enskild individ. Arbete från marken såsom tömkörning, löshoppning och longering ingår också.

Utbildningen leder till Yrkeshögskoleexamen och yrkesrollerna beridare och unghästutbildare.

Kursplan

Obligatoriska kurser

 • Avel, uppfödning och träningslära 15 YHP
 • Företagande 25 YHP
 • Hästkunskap 20 YHP
 • Häst- och anläggningsvård 40 YHP
 • Hästutbildning 1 35 YHP
 • Hästutbildning 2 55 YHP
 • LIA 1 50 YHP
 • LIA 2 100 YHP
 • Ridkonst 1 20 YHP
 • Ridkonst 2 50 YHP
 • Saluhästvisning 15 YHP
 • Skolridning 45 YHP
 • Stall- och verksamhetsmanagement 1 30 YHP
 • Stall- och verksamhetsmanagement 2 55 YHP
 • Treåringens utbildning 45 YHP

Summa: 600 YHP

Frågor och svar

Höga förkunskaper i ridning är en förutsättning för att den studerande skall klara utbildningsmålen och därmed kunna arbeta professionellt med utbildning av hästar inom de olika årgångarna.

För att komma in på en yrkeshögskoleutbildning måste du först och främst uppfylla kraven på grundläggande behörighet. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer här.

I ridningen krävs att du har dokumenterad riderfarenhet motsvarande lägst Msv B-nivå i dressyr, 1.30-hoppning, eller 1* CNC fälttävlan i fördjupningsgrenen. I kompletteringsgrenen krävs dokumenterad riderfarenhet motsvarande lägst Msv C-dressyr, 1.20-hoppning och H 100 i fälttävlan.

Riderfarenheten skall intygas på särskild blankett av en av Svenska Ridsportförbundet auktoriserad A- eller B-tränare alternativt Diplomerad Beridare eller Svensk Ridlärare lägst level III.

Samtliga sökande med dokumenterade riderfarenheter som uppfyller kraven kallas till ett praktiskt antagningsprov som äger rum på Flyinge i mitten på maj 2019.

Antagningen sker i första hand efter personliga färdigheter i ridning och hästhantering. Vid ridprovet granskar antagningsgruppen din ryttarkänsla, sits och förmåga till inverkansridning. Även dina utvecklingsmöjligheter som hästutbildare kommer att bedömas.

I provet ingår både dressyr och hoppning motsvarande förkunskapskraven. Till ridprovet för din fördjupningsgren är du välkommen att ta med dig egen häst och till din komplementgren tillhandahåller Flyinge häst.

Antagningsgruppen består av representanter från näringen och lärare på utbildningen.

Godkänt ridprov bedömt av antagningsnämnden ingår i krav på särskilda förkunskaper. Provet består av två delar, ridning i dressyr och ridning i hoppning där man kan få max 30 poäng på vardera delen.

För att bli godkänt på provet och därmed behörig till utbildning krävs 39 av totalt 60 p.

Om antalet behöriga sökande är högre än antal platser sker urval med utgångspunkt i resultatet på antagningsprovet.

Utbildningen är 120 veckor lång och innehåller även 30 veckors LIA, lärande i arbetslivet, där den studerande får möjlighet att utveckla sina kunskaper utanför Flyinge.

120 veckor motsvarar 600 YH-poäng och leder till en Yrkeshögskoleexamen.

Ja, det finns möjlighet att få ha egen häst med efter överenskommelse med lärarteamet.

Det förutsätter att plats finns och hästen passar in i utbildningens kursplan.

Beridarprogrammet är en yrkeshögskoleutbildning. Flyinge Ab är utbildningsanordnare och Myndigheten för yrkeshögskoleutbildningar är den myndighet som beviljar utbildningen.

Ansökan öppnar den 15 februari och stänger den 15 april.

Du skickar in din ansökan med handlingar via ansökningsportalen Yh-antagning.se

Ansökan ska innehålla, betyg och ett särskilt ridintyg som du hittar på vår hemsida.

Ansökan

Ansökan öppnar den 15 februari och stänger den 15 april.

Ansök till utbildningen här 

Ridintyg

Intyg Beridarprogrammet

Ladda ner Format: pdf Storlek: 205.8 KB

Kontaktperson
Annethe Yng Skolchef Flyinge samt Studierektor Hippologprogrammet
Helen Rosvall Utbildningsadministratör
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.

Flyinge.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.