Yrkesutbildning

Hovslagarutbildning

Vill du vara din egen chef? Är du i fysisk form och har ett intresse för hästen i sin helhet samtidigt som du utför ett hantverk? Då är Hovslagarutbildningen någonting för dig.

Den treåriga utbildningens övergripande mål är att du efter avslutad hovslagarutbildning har tillräckliga praktiska och teoretiska kunskaper för att verka yrkesmässigt som av Jordbruksverket godkänd hovslagare. Vi fokuserar på varje enskild individs förutsättningar och skor för hög hållbarhet och prestation inom hästsporten.

Om utbildningen

På hovslagarutbildningen varvar du såväl teori som praktik, vi håller till i uppvärmda ljusa lokaler med alla tänkbara faciliteter för att kunna genomföra utbildningen på bästa sätt, dessutom i en historisk miljö. Vi samarbetar med andra anläggningar och uppfödare där vi tittar på till exempel travhästar och föl.

Övergripande innehåller utbildningen följande:

  • Arbetsmiljö och hälsa
  • Lärande i arbete (praktik)
  • Smide/Varmskoning
  • Fysiologisk skoning
  • Hovsjukdomar och hovreperationer
  • Hästkunskap
  • Företagande

Delar av utbildningen kan ske mellan klockan 7 och ibland efter klockan 18.

Frågor och svar

Vi förmedlar kontakter till personer/hyresvärdar som hyr ut alla typer av boenden till studenter i de vackra omgivningarna kring våra riksanläggningar.

Normalt är du i skolan måndag – fredag 08.00 – 16.00. Praktiska och teoretiska lektioner varvas dagligen. Under praktikperioderna är man hos sin Lia-värd.

Om hovslagaren uppfyller våra krav på en Lia-värd så kan du vara det. Vi har också ett stort kontaktnät med andra hovslagare som tar emot studenter under din praktikperiod.

Du ansöker om ett godkännande hos Jordbruksverket när du erhållit betyget godkänt eller högre i alla kurser samt har ett godkänt examensprov. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida

Ja, utbildningen är studiestödsberättigande via CSN. Läs mer på CSN:s hemsida

Du som är behörig och har skickat in alla intyg kallas till antagningsprovet som sker under våren. Vid många sökande kallas de sökande som har längst yrkespraktikperiod med häst i första hand. Antagningsprovet består av två delar: Ett praktiskt prov i hantverk där vi tittar på din förmåga att analysera, ta information, hantera verktyg, uppfatta skoformer, hovmodeller, likformighet-olikformighet, planhet och skevhet bedöms. Detta sker genom att du ska kallrikta, omforma och plana en sko samt rikta en traktarm. Ett prov i hästhantering ingår också där vi bedömer din förmåga att hantera, kommunicera, analysera och avläsa hästen. Detta sker genom att du ska gå in till en häst, ta på grimma och binda upp hästen. Beskriva hästens exteriör och temperament, Lyfta fram respektive bakben och stå i en lämplig arbetsställning för skoning/hovvård. Tränsa, leda och efter anvisningar visa häst vid hand.

För att vara behörig till utbildningen behöver du som söker ha dokumenterad gedigen erfarenhet av hästhantering samt grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Läs mer om vad det innebär

Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.

2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.

3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.

4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Särskilda förkunskaper/villkor
Yrkeserfarenhet av hästhantering genom 6 månaders praktik på halvtid eller 3 månaders praktik på heltid (alternativt dokumenterad praktisk erfarenhet av hästhantering på hobbynivå/erfarenhet av egen häst under minst 5 år) Detta ska intygas via detta dokument

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar!

Vi förlänger sista dagen för att komplettera med gymnasiebetyg.

Är du gymnasiestudent och avslutar din gymnasieutbildning under vårterminen 2020, har du möjlighet att komplettera ansökan med slutbetyg fram till 1 augusti.

I ansökan lämnar du in ditt senaste betygsdokument från höstterminen 2019 och kompletterar med slutbetyg senast 1 augusti.

Ansökan

Ansöka öppnar 15 februari och stänger den 15 maj

Ansök till utbildningen här 

Ansökningsblanketter

Intyg hästerfarenhet hovslagarutbildningen

För att vara behörig till utbildningen behöver du som söker ha dokumenterad gedigen erfarenhet av hästhantering samt grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Läs mer om vad det innebär

Ladda ner Format: pdf Storlek: 116.6 KB

Val av utbildningsort hovslagarutbildningen

Eftersom utbildningen ges på Strömsholm, Flyinge och Wången behöver du fylla i val av utbildningsort.

Ladda ner Format: pdf Storlek: 71.3 KB

Policy Hästhållning

Ladda ner Format: pdf Storlek: 209.1 KB

Bilder & Video

Utbilda dig till hovslagare på en riksanläggning

Den 16 april är sista ansökningsdag till flertalet av våra utbildningar. Hovslagarutbildningen är en utav dessa, här får du veta mer om vardagen på utbildningen!Är detta något för dig kan du läsa mer och ansöka via vår hemsida https://flyinge.se/utbildning/hovslagarprogrammet/Utbildningen ges på tre orter, förutom Flyinge kan du även studera på Ridskolan Strömsholm och på Wången. Vem skor din häst?

Posted by Flyinge AB on Tuesday, 10 April 2018

Kontaktperson
Jennie Sundin Utbildningsansvarig Hovslageriet
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.

Flyinge.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.