Nyhet

Lärorik termin för Flyinges Hippologstudenter

I höstas inledde Johanna Carlsson, Sandra Bardevig och Sofie Blomkvist sin utbildning till hippologer på Flyinge. "Det har varit jätteroligt och otroligt lärorikt", konstaterar Sofie och får medhåll av Sandra och Johanna.
Hippologstudenterna Johanna Carlsson, Sandra Bardevig och Sofie Blomkvist är mycket nöjda med sitt första halvår på Flyinge.

De tre tjejerna kom till Hippologprogrammets första år med lite olika förutsättningar. Johanna Carlsson, med Söderköping som hemadress, gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet och har en ridledarutbildning i botten. Sofie Blomkvist, från Leksand, gick Ridsportgymnasiet Strömsholm, och har haft Hippologprogrammet som mål hela tiden.

– Jag visste redan när jag började gymnasiet på Strömsholm att jag ville gå hippologen. Efter gymnasiet jobbade jag dock i ett par år innan jag sökte. Jag gillade verkligen Strömsholm och det är roligt att nu få lära känna Flyinge också, förklarar Sofie.

För Sandra Bardevig, som kommer från Danmark men har finska rötter, blev det Hippologprogrammet efter lite undersökningar.

– Jag fick höra talas om att det fanns i Sverige, och det tog ett litet tag innan jag visste hur mina danska betyg kunde räknas om för att få användas i ansökan. I Danmark har vi ingen utbildning som motsvarar Hippologen. Där är det mer utbildningar mot ett specifikt yrke, som beridare eller hovslagare, berättar Sandra, som ville ha en bredare hästutbildning.

Alla tjejerna var inställda på att det skulle bli mycket pluggande och teori – framför allt första året på Flyinge – men är så här långt positivt överraskade.

– Visst är det mycket pluggande, men allt är relevant, allt är inriktat på häst och väldigt lärorikt, förklarar Sofie och får medhåll av de andra.

– Jag måste säga att det är över förväntan och otroligt inspirerande. Varje dag har vi möjlighet att se ”stora” namn inom sporten. De är i ridhuset och rider själva eller håller träningar, både för oss och för andra, menar Sandra.

– Det är häftigt att vardagen består av att se de bästa hela tiden, klart att det inspirerar, fyller Johanna i.

Tjejerna lyfter också fram hur betydelsefullt det är att få ett stort och bra kontaktnät, vilket de får här på Flyinge.

Nöjda med lärarna

En annan sak som har imponerat på de tre hippologstudenterna under den första terminen är lärare och personal.

– Vi har jättebra lärare, alla är engagerade, kunniga och hjälpsamma oavsett om det är teoretiska eller praktiska ämnen, förklarar alla tre.

Under det första året har de, förutom teoretiska ämnen där alla läser samtidigt, tre olika ”hästblock”. Det är körning, inridning av unghäst och ridning. Johanna och Sofie har just avslutat sitt ridblock och har den här terminen börjat med unghästar, medan Sandra hade unghästar och körning första terminen, för att nu gå över till ridning.

– Det har varit jättehäftigt att få köra olika hästar. Det var lite läskigt i början, men jag har lärt mig så mycket. Det är också överraskande hur mycket jag kunde ta med mig från dressyren in i körningen, berättar Sandra.

Efter första året på Flyinge kommer hippologerna att flytta till Ridskolan Strömsholm för att gå de två sista åren där.

– Att få lära känna alla på de båda anläggningarna – och därmed få ett ännu större kontaktnät – är förstås en väldig fördel inför framtiden, menar alla tre.

Läs mer om Hippologprogrammet här

Mer från Flyinge
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.