Universitet

Hippologprogrammet

Drömmer du om en universitetsutbildning med renodlad hästinriktning? Då är Hippologprogrammet valet för dig. Utbildningen innehåller såväl teoretiska som praktiska moment. Programmet ger en bra grund för att arbeta professionellt med hästar, utbildning av häst och människor samt med arbetsledning och rådgivning.
Om utbildningen
  • Sveriges enda universitetsutbildning inriktad helt på häst.
  • Sveriges Lantbruksuniversitet är huvudman och genomför i samarbete med Hästnäringens Nationella Stiftelse och riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången utbildningen.
  • 3-årig utbildning, 180 hp.
  • Inriktningarna ridhäst, travhäst och islandshäst.
  • Exempel teoretiskt innehåll: Hästens biologi, pedagogik, ekonomi
  • Exempel praktiskt innehåll: Ridning, körning, unghästutbildning, hästens handhavande
Ny chans att komma in på hippologprogrammet 2020 - sök senast 11 augusti!

Ny chans att komma med på hippologprogrammet hösten 2020!

Hippologprogrammet inriktning ridhäst, travhäst och islandshäst
Öppet för sen anmälan till och med 11 augusti

Vill du ha chansen att bli kallad till extra antagningsprövning och komma med på programmet om lediga platser uppstår ska du så klart anmäla dig!

SEN ANMÄLAN/ÅTERANMÄLAN
Du som inte har varit anmäld till hippolog – kandidatprogram 2020 ska göra en sen anmälan via www.antagning.se

Du som har varit anmäld till hippolog – kandidatprogram 2020 men blivit obehörigförklarad på grund av att betyg inte hunnit att bli klara eller att du missat någon eller båda delarna av antagningsprovet i maj eller ångrar att du inte tackat ja du ska göra en återanmälan efter den 9 juli. Detta kan endast göras genom att maila SLU:s antagningsenhet antagning@slu.se (alltid öppen). Önskan om återanmälan som inkommer via e-post kommer alltid att registreras med det datum som mailet kom till SLU eller det datum anmälan är fullständig.

Vid antagning vid sen anmälan/återanmälan sker rangordning av behöriga sökande utifrån det datum då fullständig anmälan inkommit till SLU. Frågor om behörighet kan ställas till antagning@slu.se .

BEHÖRIGHET FÖR ATT KUNNA ANTAS TILL PROGRAMMET
För att ha möjlighet att bli behörig till programmet måste Du göra extra antagningsprov på samma sätt som vid ordinarie antagningsprövning d v s genom att skicka in filmer på antagningsprovets moment. Vi skickar anvisningar för hur detta skall gå till när du har skickat in din anmälan. Du skall även uppfylla grundläggande och särskild behörighet senast vid programstart den 31 augusti. Antagning till programmet kommer att ske snarast efter att bedömning av inskickade filmer är klar. Reservantagning sker fram till två veckor efter programstart.

Sportstipendium för elitsatsande ryttare

Från och med läsåret 2020/2021 har ryttare som vill kombinera en elitsatsning med studier möjlighet att söka RS/Flyinges Sportstipendium.

Stipendiet innebär bland annat att studenten får ha med en egen tävlingshäst uppstallad utan kostnad på anläggningen. Det finns möjlighet till träning för Ridskolan Strömsholms och Flyinges lärare samt även för externa gästtränare som kommer till anläggningarna. Studenten har också en mentor som stöttar och hjälper till i tränings- och tävlingsupplägg.

Kraven för att söka är att dressyrryttare ska ha startat lägst MB:5, hoppryttare lägst 1.35, fälttävlansryttare lägst CCN ** med bra resultat.

Läs nyheten om RS/Flyinges Sportstipendium här.

Du hittar mer information om Sportstipendiet i dokumentet nedan.

Ansök om RS/Flyinges Sportstipendium här
Frågor och svar

För att antas till Hippologprogrammet ska du som söker ha:

  • Grundläggande behörighet
  • Särskild behörighet:  Områdesbehörighet 15 eller Områdesbehörighet A14 (undantaget Samhällskunskap 1a2)
  • Godkänt antagningsprov

Yrkeslivserfarenhet på 6 månader är meriterande, men inget krav. Läs mer om behörighet och urval.

Läs igenom anvisningarna för antagningsprovet. Där ser du på vilket sätt du behöver förbereda dig för antagningsprovet.

Generellt används anläggningarnas hästar i utbildningen. Under åk 2 och 3 kan det finnas möjlighet att ta med egen häst i utbildningen om den håller den nivån som krävs för respektive kurs. Du måste inte ha egen häst med dig till utbildningen. Anläggningarna har hästarna som krävs för de olika kurserna. Att man innan utbildningarna haft ansvar för häst/hästar ser vi positivt på men är ingen nödvändighet.

Det finns boende att hyra i närheten av anläggningarna. Många boende har också stallplatser att hyra ut och annars finns det många stall i närområdena. Vi kan inte erbjuda något boende i vår regi, men tipsar gärna om kontakter.

Som all universitetsutbildning i Sverige är undervisningen avgiftsfri. Detta gäller även för studenter från våra nordiska grannländer. Det tillkommer kostnader för litteratur och material samt för privata behov såsom kost, logi, stallplats för ev. egen häst m.m. Som studerande på Hippologprogrammet är man studiemedelsberättigad. För information kring detta kontakta Centrala Studiestödsnämnden.

Dokument

Anvisning för ansökan

Ladda ner Format: pdf Storlek: 80.6 KB

Hippologprogrammet antagningsprov

Ladda ner Format: pdf Storlek: 275.4 KB

Sportstipendium

Läs mer om vad RS/Flyinges Sportstipendium innebär i bifogad pdf-fil

Ladda ner Format: pdf Storlek: 148.3 KB

Policy Hästhållning

Ladda ner Format: pdf Storlek: 209.1 KB

Hippologprogrammet på engelska

Ladda ner Format: pdf Storlek: 570.2 KB

Video

Kontakt
Annethe Yng Skolchef Flyinge och Tf Rektor
Maria Löfgren Disputerad bioteknolog och Studierektor för Hippologprogrammet
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.

Flyinge.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.