Nyhet

Flyinges beridarelever redo för nya uppgifter

Efter två års utbildning är det snart dags för examen. För de fyra deltagarna har tiden i Beridarprogrammet på Flyinge varit väl investerad tid. - Det har varit en jättebra utbildning och vi har verkligen fått mycket support och kunskap under vår tid här, konstaterar alla samstämmigt.
Beridareleverna Jenny Jansson, Amy Eriksson, Hanna Andersson och Michaela Långberg är mycket nöjda med sina två år på Flyinge.

Amy Eriksson, Hanna Andersson, Michaela Långberg och Jenny Jansson har under två års tid utbildat sig till beridare. Varje dag har de haft hand om 3-5 hästar som de, tillsammans med huvudläraren AnnCatrin ”Ancan” Carlsson, har lagt upp tränings- och tävlingsscheman för.

– Vi har tävlat allt från hästar som gjort sin tävlingsdebut upp till 1.40-klasser, berättar Jenny Jansson.

Amy och Jenny sökte Beridarprogrammet med inriktning på hoppning, Hanna satsade på inriktning dressyr och har tävlat upp till Intermediaire I på Flyinges dressyrhästar medan Michaela valde fälttävlan.

– Men jag är mer inriktad på hoppning i dag och mitt mål efter att jag är klar här är att åka hem till Sandviken och starta eget, berättar Hanna.

Michaela har även hon bytt till hoppning som huvudinriktning efter avslutad utbildning och hon har redan klart med ett jobb.

– Efter examen åker jag till Amanda Ericsson och ska jobba hos henne. Jag har haft min praktik där och det var jättebra, förklarar Michaela.

Jenny satsar också på att flytta hem och starta eget, medan Amy har bestämt sig för att åka utomlands och jobba när utbildningen är avslutad.

En viktig del i utbildningen är den praktik som eleverna har. Första året är de borta i sju veckor och under andra året har de varit iväg först fem veckor och sedan åtta veckor till.

– Det har varit en väldigt bra erfarenhet att få komma ut i verkligheten och känna på hur det är, menar Amy, som har varit både hos Maikel van der Vleuten och Rolf-Göran Bengtsson under den senaste praktikperioden.

Alla utom Hanna har gått Unghästprogrammet på Flyinge innan de sökte till Beridarprogrammet.

– För mig var det en bra start. Jag ville känna efter om jag verkligen ville satsa på hästar som yrke och efter unghästprogrammet var jag säker, så därför fortsatte jag till Beridarprogrammet, förklarar Amy.

Även Jenny och Michaela känner att de har haft stor nytta av unghästprogrammet i sin fortsatta utbildning.

Hanna gick gymnasieutbildningen på Strömsholm och har därefter jobbar med hästar under en tid innan hon sökte till Beridarprogrammet.

– Jag ville få en bra utbildning, och det har jag verkligen fått, menar Hanna.

Förutom ridning ingår också mycket teori. Allt från hästkunskap till eget företagande.

– Nu under andra året har vi haft LRF Konsult som undervisat oss i företagande, och det har verkligen varit bra, menar alla fyra samstämmigt och rekommenderar verkligen utbildningen till andra som vill ha en gedigen hästyrkesutbildning.

Mer från Flyinge
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.