Nyhet

”En jätteviktig utbildning”

AnnCatrin ”Ancan” Carlsson är huvudansvarig för Beridarprogrammet på Flyinge. - Det är en jätteviktig utbildning, eftersom vi i dag har brist på kvalificerade beridare och hästutbildare i Sverige, menar Ancan.
AnnCatrin "Ancan" Carlsson ansvarar för beridarprogrammet på Flyinge där förbundskapten Henrik Ankarcrona är en av lärarna.

Beridarprogrammet startades 2011 och var under de första åren en ettårig utbildning. Sedan 2013 går eleverna två år och får en mycket bred och gedigen kunskapsbas att stå på, både teoretiskt och praktiskt.

Maximalt fem elever får plats varje år. De väljer en fördjupningsgren, den de satsar mest på och många har med sig en egen häst till utbildningen.

– Vi har flest hoppelever och sedan något färre i dressyr och fälttävlan. När de har varit med ett tag brukar de dock tävla i alla grenar. Flera hoppelever har vunnit Medelsvår dressyr och dressyrelever som nästan inte har hoppat innan de kom till oss tävlar minst i 1.20-hoppning, berättar Ancan stolt.

Just att eleverna får en ordentlig kunskap i hur man utbildar hästar i alla grenar tycker Ancan är en av de största styrkorna med Beridarprogrammet. I dag är det många som specialiserar sig väldigt tidigt i sin tävlingskarriär, och glömmer bort – eller inte ens inser – hur viktigt det är att lära sig själv mer än bara det som behövs för respektive gren.

– Eleverna ska kunna rida Medelsvår nivå i de olika grenarna och utbilda hästarna med inriktning mot Svår klass, förklarar Ancan.

Det är vanligt att eleverna har gått det ettåriga Unghästprogrammet innan de söker till Beridarprogrammet. Något Ancan tycker är en bonus.

– De som har gått tre år hos oss har en väldigt bra grund att stå på för att utbilda allt från unghästar till tävlingshästar av hög klass. Eleverna är också attraktiva på arbetsmarknaden när de är klara, berättar Ancan.

Exemplen är många på före detta beridarelever som framgångsrikt driver egen verksamhet eller som har bra anställningar och är mycket uppskattade av sina arbetsgivare.

– Vi vänder oss till elever som har ett intresse för att utvecklas som ryttare och hästutbildare. Och det gäller att de har ett eget driv för att utvecklas och lyckas, men det har våra elever, avslutar Ancan.

Högklassiga lärare

Beridareleverna på Flyinge har minst sagt kvalificerade lärare i sin ridutbildning. Topptränare som Maria Gretzer, Henrik Ankarcrona, Mette Henriksen, Olof Axelsson, Kerstin André och Janne Jönsson finns med och utbildar eleverna.

Mer från Flyinge
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.