Nyhet

Rebecca brinner för hovslageri

- Min viktigaste uppgift som lärare är att inspirera eleverna och få dem att förstå hur viktigt det är att göra det där lilla extra för hästarna, att vidareutbilda sig och skaffa mer kunskap, säger Rebecca Giegold som är lärare vid hovslagarutbildningen på Flyinge.
Rebecca Giegold är lärare vid Flyinges hovslagarutbildning och drivs av en ständig vilja att utvecklas och vilja lära sig mer - något hon försöker förmedla till sina studenter.

Rebecca Giegold har jobbat som hovslagare i drygt 20 år. I dag är hon något av en kändis i häst-Sverige då hon skor bland annat Europamästaren och OS-silvermedaljören H&M All In, och de andra hästarna åt Peder Fredricson.

Men det var mer en slump att hon blev hovslagare.

– Jag började på konstskola och det blev nästan bara att jag målade, skulpterade och fotograferade hästar, så då ville jag börja jobba med hästar i stället, berättar Rebecca.

Hon hamnade i Tyskland där hon jobbade i stall och red en hel del. Problemet var bara att det var svårt att leva på lönen som hästskötare och därför började hon att sko lite och tänkte sig att hon kanske skulle kunna sko på halvtid och rida resten.

– Men när jag väl kom igång blev det hovslageri till 100 procent. Jag red nog inte på tio år, förklarar Rebecca.

Rebecca är nyfiken, vetgirig och vill hela tiden lära sig mer. Något hon menar är viktigt om du ska bli riktigt bra i yrket.

– Egentligen är jag en bra elev eftersom jag gillar att lära mig mer hela tiden.

Själv ser hon till att hela tiden vidareutbilda sig, samla inspiration och diskutera med kollegor som också vill utvecklas. Det har blivit en hel del utlandsresor genom åren för att hitta nya infallsvinklar.

– England är på många sätt ett föregångsland. Det är ett stort hästland och det finns mycket kunskap och intresse för att utveckla skoning och smide. Där har de ett lärlingssystem och där får du inte sko en häst om du inte är färdigutbildad hovslagare, förklarar Rebecca.

Med mer kunskap kommer också insikten om att det alltid finns mer att lära.

– Jag ser det ofta, att ju mindre kunskap man har desto mer tror man att man kan. Det är därför det är så viktigt att få mina hovslagarstudenter att förstå att de hela tiden måste utvecklas och bli bättre. Kan jag förmedla det budskapet har jag kommit långt, förklarar Rebecca.

När Rebecca utbildade sig till hovslagare i Sverige gick hon en sex månader lång utbildning. Numera är utbildningen tre år, och man kan välja att läsa på någon av riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm eller Wången.

– Visst kan den långa tiden avskräcka, men samtidigt har de som vill gå hela vägen bra förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb, tycker Rebecca.

Hon ser också att flera före detta studenter på Flyinge har lyckats bra och skaffat sig en stabil kundkrets och ett gott renommé.

– Vårt jobb är otroligt viktigt och betyder så mycket. Vi ska få hästarna att gå så bra och må så bra som möjligt. Vi ska vara stolta över vår kunskap och vårt yrke, menar Rebecca.

Utbildningen på Flyinge blandas med praktik och teori. Och efter avslutad utbildning kan eleverna avlägga examen och bli en av Jordbruksverket godkänd hovslagare och ingå i behörighetsgruppen djurhälsopersonal.

– Att de kan ta examen är en bra motivation för studenterna. För det gäller att få dem att förstå vikten av så mycket utbildning som möjligt. Det är också bra att vara här på då vi har många hästar som ägs av eller är uppstallade på Flyinge och som behöver skos. Det gör att de får möjlighet att se många olika saker, förklarar Rebecca.

Själv är hon otroligt intresserad av allt som har med hästar att göra. Ska hon sko en ny häst vill hon gärna veta allt om den, ålder, härstamning, vad den presterar och vad den förväntas prestera är viktiga parametrar. Liksom vad den får för foder och vilken typ av underlag den mest rids på.

– Jag är lite av en härstamningsnörd och ser att en del saker i benställning och hovkvalitet går igen i vissa stammar.

Något som är typiskt för Rebecca Giegold. Vetgirigheten och intresset för att förstå helheten och därmed bli ännu bättre på detaljerna gör att hon i dag är en av Sveriges mest aktade hovslagare. En bra förebild för Flyinges studenter helt enkelt.

Rebeccas tips till dig som vill ha en bra hovslagare:
  • Välj en som är utbildad och har tagit examen.
  • Se till att ta muntliga referenser.
  • Känn efter att du trivs med din hovslagare, personkemin är viktig.
  • Låt dig inte bländas av att det ser fint ut på ytan, utan det måste vara kvalitet hela vägen.
Mer från Flyinge
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.