Nyhet

MORENO SÖDERLUND, EN SANN HÄSTMÄNNISKA OCH HOVSLAGARE

Moreno Söderlund är Godkänd hovslagare, utbildad på Hovslagarutbildningen på Flyinge. Med sig till utbildningen hade Moreno en mycket gedigen kunskap om hästars beteende och hantering. Som en följd av detta tilldelades Moreno stipendium för sitt mycket fina horsemanship när det var dags för stipendieutdelning på grundutbildningens examen. Flyinge är oerhört stolta över att Moreno är en så god ambassadör för Hovslagarutbildningen.

Hästar har varit en del av Morenos liv ända sen barnsben. Han är född på Gotland och under 80-talet var pappa Kenneth engagerad i att synliggöra och utveckla westernridningen där. -”Det var bara att hänga på”, säger han. “Upp på hästen och iväg som litet barn. Min äldre bror Cannon lärde mig mycket och vi har haft väldigt roligt med hästarna genom åren. Inte minst på High Chaparall där vi båda jobbade med att förbereda och träna hästarna i stuntshowen i många år”. Moreno har även arbetat med hantering och inridning av unghästar på stuterier och hos westerntränare.

När man träffar Moreno märker man att han är en analyserande person med en stor drivkraft att utvecklas. Idag driver han framgångsrikt Moreno Horses AB. Företaget erbjuder skoning samt träning och tävling inom westernridning. Inom hovslageriet har han examen från Tilläggsutbildningen på Flyinge. Han tycker det är viktigt att fortsätta utbilda sig i sitt yrke och går på clinics när möjlighet ges. Han har även lagt mycket tid på att förbättra sitt smide i början av sin hovslagarkarriär.

Moreno varmskor oftast då han tycker det passar honom bäst både arbetsmiljö- och utförandemässigt. “Jag föredrar att varmsko eftersom det ger mig möjlighet att lätt modifiera skon. J ag anser även att tillpassningen blir bättre när skon värms och justeras för perfekt passning”

“Hovslagaryrket kan vara tufft för kroppen men tack vare ridningen och min bakgrund inom stuntvärlden så håller jag mig smidig, peppar, peppar… Självklart kan man alltid, och borde, träna mer för att vara lite starkare än nödvändigt men med små barn är man ganska färdig på kvällarna, men snart ska jag börja träna…börjar på måndag.”

Moreno är mitt i livet med allt vad det innebär; full fart på företaget, gård, fru och två små barn. Det gäller alltså att försöka ha en välplanerad vardag. Hur får du vardagspusslet att gå ihop frågar vi Moreno? Han berättar ”Ja, det är inte alltid så lätt med små barn och två föräldrar med stora ambitioner, men det går. För mig är det väldigt viktigt att komma i tid till mina kunder och höra av mig om något skulle dyka upp. Något som inte alltid varit självklart i vår bransch. Men det har gjort mig konkurrenskraftig, bokar man en tid med mig så kommer jag helt enkelt. Det gör mig dock inte så flexibel när familjelivet stöter på patrull. Tack vare min fru har jag kunnat bibehålla min verksamhet eftersom hon varit hemma med de små. Hon har samtidigt försökt hålla en sångkarriär vid liv och vår räddning har därför varit en gemensam kalender där vi bokar ALLT om det så är en hundpromenad på lördagen eller renoveringsprojekt. Det kan kanske verka oromantiskt men det gör att vi kan nå våra mål. Vi har även fantastiska vänner och mina svärföräldrar som ställer upp i vått och torrt.”

Vad är det bästa med hovslagaryrket?

Jag är en hästnörd, jag kan inte tänka mig ett liv utan hästar och sedan jag gick utbildningen och började praktisera som hovslagare har jag även fått insikt i anatomiska detaljer som bidrar till helheten, ännu mer att nörda ner sig i alltså. Jag brukar säga “Choose a job you love and you will never have to work an other day of your life”. Jag förenar nytta med nöje helt enkelt.

Varför valde du att bli hovslagare?

För att jag älskar hästar och att jobba med kroppen samt får träffa lika hästtokiga människor som jag själv och för att det är en frihet att styra sin egen kalender.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga för en hovslagare?

Lyhördhet. Inte bara för hästens behov utan även för ryttaren/ägaren. De kanske tror att de vet vad som är bäst och vad som löser deras önskemål eller problem. Mitt jobb är att förstå de verkliga behoven och leverera en lösning eller ett svar.

Något personligt

Jag önskar man hade mer tid för att bara leka med barnen och vara med min blivande fru Emelie. Skulle vilja smida skor mer och så har jag en dröm att bygga ett ridhus på vår gård så man kan rida mer på vintern när vädret inte är optimalt.

Mer från Flyinge
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.