Nyhet

”INTE VILKEN SKOLA SOM HELST”

"Vi är inte vilken skola som helst, och jag vill att eleverna ska känna det." Sedan ett par månader tillbaka är Cecilia Svahnalam rektor både för Flyinge Hästsportgymnasium och Strömsholms Ridsportgymnasium, en arbetsuppgift som hon gillar.
Cecilia Svahnalam (till höger) är både glad och stolt över sitt jobb som rektor för Flyinge Hästsportgymnasium. Här med två av lärarna; Marie Rafting, lärare i naturbruk och hästkunskap (till vänster) och Ulrika Sneitz, lärare i matte, engelska och idrott och hälsa.

Cecilia är i botten nationalekonom men har jobbat länge som chef och ledare inom den sociala sektorn med integration och arbetsmarknad och även ett par år inom skolväsendet. Att därför ta sig an uppdraget som rektor för de båda gymnasieutbildningarna på Flyinge och Ridskolan Strömsholm var en utmaning som hon verkligen gillade.

– Kombinationen med ledarskap, skola och häst kan inte bli annat än perfekt, förklarar Cecilia som själv bor i Hallstahammar, inte alls långt från Strömsholm. Dessutom har hon ett gediget hästintresse och har i princip alltid haft häst inom familjen.

Efterlängtad utbildning på Flyinge

Sedan hon tillträdde i maj har hon jobbat mycket, tillsammans med övrig personal, för att få allt på plats inför skolstarten av det helt nya Flyinge Hästsportgymnasium. En utbildning som är efterlängtad av många i hästsportbranschen eftersom den också innehåller kurser som ger en bra grund för eleverna att jobba med skötsel och underhåll av hästsportanläggningar.

– Det är roligt för allt är ordentligt på plats nu på Flyinge. Vi har helt nya lärare och vi använder naturligtvis även delar av lärarkåren som redan finns på anläggningen. Det kommer också en ny ridlärare som ska hålla i ridundervisning och hästkunskap, förklarar Cecilia.

Under första gymnasieåret kommer eleverna att läsa ganska många teoretiska kurser, även om självklart både ridning, körning och hästkunskap står på schemat. Kurserna mot anläggningsskötare kommer däremot att ingå i schemat under årskurs 2.

– Det finns många fördelar med att vara rektor för dessa två gymnasieskolor. Framför allt att vi kan samverka mycket mellan lärarna på de olika anläggningarna. Visserligen jobbar de på olika fysiska ställen, men är ändå ett lärarlag som kan dra nytta av varandra – och vi kan lära av varandra, menar Cecilia.

Vill få eleverna att känna sig utvalda

Att ha både Flyinge och Strömsholm som arbetsplats tycker Cecilia är en otrolig förmån. För båda anläggningarna har utbildningar inom gymnasium, yrkeshögskola, högskola och universitet. Något som Cecilia menar är unikt.

– Jag vill att eleverna ska känna att de verkligen är utvalda som får vara här, att det är en otrolig möjlighet. Och vi har ju en så fantastisk miljö att arbeta i, både på Flyinge och Strömsholm, vilket förstås ger en extra dimension till utbildningen, konstaterar Cecilia.

Som rektor ska Cecilia se till att skolan är bra och att verksamheten följer skollagen. Hon erkänner att det är mycket juridik att hålla reda på, men känner sig trygg med sina arbetsuppgifter och mål. Och även om allt alltid kan bli bättre är hon nöjd med hur gymnasierna fungerar.

– Visserligen har jag ingen lärarutbildning i botten, men det behövs inte eftersom min uppgift är att ge våra lärare bra förutsättningar för att vara just lärare. Jag behöver inte vara en fantastisk lärare för jag har fantastiska lärare omkring mig, avslutar Cecilia.

Mer från Flyinge
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.