Nyhet

Flyingeelever visade välutbildade unghästar

Fyra diplom och ett stort antal klass 1-hästar. Det blev utdelningen när Flyinges elever i Unghästprogrammet och Hippologen årskurs 1 visade ”sina” hästar vid SWB Malmöhus unghästtest. "Det är en fantastisk belöning att få det här resultatet. Vi har fått väldigt fin feedback från hästägarna", berättar Olof Axelsson, lärare för bland annat Unghästprogrammet och Beridarprogrammet på Flyinge.
Från förra året. Northern Crut (val. e. Cristallo I-Embassy, uppf. Ingrid Ragnarsson, äg. ILA Horse AB) fick hoppdiplom med 48 p. Han reds och visades av Anna Olsson. Foto: Cecilia Hallqvist

Under sitt år på Unghästprogrammet har de 16 eleverna ridit in 29 olika hästar. Unghästarna har varit på Flyinge under olika block om 6-7 veckor och där emellan fått vila på hemmaplan. Alla hästar kommer från olika uppfödare/ägare från hela landet.

– Nyttan är stor för uppfödarna och det är bra för branschen här omkring att ha möjligheten att få sina unghästar utbildade här hos oss, menar Olof Axelsson.

Att eleverna dessutom får lära sig att hålla en bra dialog med hästägare om hur utbildningen fortskrider är också värdefullt.

– Hästägarna är välkomna när som helst under utbildningen och vi har en dialog med dem om de vill visa sina hästar eller inte. Vi hade också ett genrep veckan innan som var examensprov för eleverna där ägarna var inbjudna och där vi tittade närmare på vilka som skulle visas eller inte, förklarar Olof.

Att ha en öppen och rak dialog med hästägarna om hästens förutsättningar och möjligheter är en viktig del i utbildningen. Några unghästar ströks innan visning då de var inne i en växtperiod och inte kunde göra sig själv rättvisa.

Men de som visades var väl förberedda för sin uppgift. Det blev två gångartdiplom, där en av diplomhästarna har utbildats och visats av en student ur Hippologprogrammet årskurs 1, två hoppdiplom och resten fick klass 1. Dagens stjärna, med 51,5 poäng, var For Pleasure-avkomman Flying Pleasure, som varit på Flyinge under hela sin utbildning. Han ägs av hoppryttaren Antonia Andersson, som hade inte mindre än tre hästar hos Unghästprogrammet för utbildning.

– Vi är väldigt nöjda med det samarbetet och har fått hem harmoniska och vältränade hästar, berättar Antonia för Tidningen Ridsport, och framhåller att hon gärna vill uppmuntra andra uppfödare att samarbeta med unghästutbildningen på Flyinge.

Inte bara Antonia var nöjd med Flyingeelevernas arbete, även domarna lovordade elevernas sätt att både visa och rida unghästarna vid testet.

– De tyckte att de agerade professionellt och gjorde ett bra arbete. Dessutom var eleverna med och arbetade som funktionärer under halva dagen så de har även gjort ett gott arbete som arrangörer, förklarar Olof stolt.

Unghästtestet på Flyinge var ett samarrangemang mellan Flyinge och SWB Malmöhus.

Pokal (val. e. Zaladin MI-Twiligt, uppf./äg. Birgitta Bergstrand) fick gångartsdiplom med 47 poäng. Han reds och visades av Ida Sjöberg. Foto: Cecilia Hallqvist
Miss Timeless (e. Londontime-Flash Dancer I M, uppf./äg Madlen Johansson), fick gångartsdiplom med 50,5 poäng. Hon reds av Wilma Östlin och visades även av Agnes Dahlgren. Foto: Cecilia Hallqvist
Flying Pleasure (val. e. For Pleasure-Camaro M, uppf. Krister Andersson Projekt AB, äg. ILA Horse AB) blev dagens högst bedömda häst och fick hoppdiplom med 51,5 poäng. Han reds och visades av Louise Mähler. Foto: Cecilia Hallqvist
Mer från Flyinge
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.