Flyingestudent lagvinnare i internationell tävling
Under ett par intensiva dagar samlades studenter och lärare från Europas största utbildningscentrum på Ridskolan Strömsholm. För sjunde gången skulle studenttävlingen avgöras, där det gäller att kunna rida både hoppning och dressyr, hålla föredrag i grupp och undervisning individuellt. Allt under en sträng domarjurys granskande ögon.
I samband med tävlingarna passade även huvudorganisationen EEN – Equestrian Educational Network – på att fira sitt 20-årsjubileum med en mottagning på Strömsholms slott och efterföljande middag.
– Den här typen av tävlingar och sammankomster är väldigt bra och utvecklande. Det är stor skillnad på kvaliteten på studenterna i dag mot när vi arrangerade den första tävlingen på Flyinge för sju år sedan, berättar Mette Henriksen, dressyrlärare på Flyinge och en av de coacher som fanns med i tävlingen.
Alla studenter delades upp i lag med tre ryttare i varje, ingen fick komma från samma utbildningsanstalt. Sedan tilldelades de två coacher var, som inte heller fick ha samma tillhörighet som någon av eleverna.
– Det här gör ju att man hela tiden måste prata engelska, och det var nästan så att man tänkte på engelska i slutet av veckan, erkänner Mette, som bland annat hade en engelsk och en österrikisk tjej i sitt lag.
Att vara coach är inte helt enkelt. Det handlar verkligen om att på kort tid hitta ett sätt att jobba med deltagarna så att de kan göra en så bra prestation som möjligt.
– Det gäller att inte börja undervisa utan bara coacha dem, vi har bara tio minuters förberedelsetid inför uppgiften så de måste själva vara medvetna om sina för- och nackdelar, konstaterar Mette, och fortsätter:
– Men det är verkligen jätteroligt att vara coach.
Hennes lag fokuserade mycket på den teoriuppgift som alla lag får. Det gäller att hålla en kort föreläsning om ett ämne som gruppen själva väljer. Domarna bedömer sedan hur presentationen görs, att det finns ett engagemang och att alla hjälps åt, att de även interagerar på ett bra sätt och självklart har bra och relevant fakta att presentera.
Mettes lag fick näst högsta poäng, medan en av hennes elever till vardags – Johanna Carlsson som går första året på Hippologen på Flyinge, var med i det vinnande laget.
– De hade verkligen en jättebra teoriföreläsning, berömmer Åsa Steninger.
Individuellt var det en fransk student som imponerade med mjuk och känslig ridning och bra undervisning – Baptiste Saulaun fick därmed välförtjänt ta emot förstapriset, följt av två tyska studenter. Baptiste hade bland annat Linda Eriksson från Flyinge som coach.
För Strömsholms- och Flyingestudenterna gick det också bra. Vendela Orosco Lindström från Hippologen årskurs 3 på Strömsholm tog sig till semifinal. För Agnes Dahlgren, från Hippologen åk 1 på Flyinge blev det en kvartsfinalplats och även Charlotta Karlsson från Strömsholm och Hipp åk 3 gjorde en bra insats, framför allt i lagtävlingen.
– Tävlingarna fungerade väldigt bra, och Hippologstudenterna här på Strömsholm har gjort ett fantastiskt jobb som arrangörer. De har fixat allt, guidning av anläggning för våra utländska gäster, bygga hinder, fixa i ordning hästarna och även snittarna som alla bjöds på vid mottagningen på slottet hade de fixat, berömmer Åsa Steninger.
Både Åsa och Mette är också överens om att den här typen av tävling och träff över landsgränserna är väldigt värdefull.
– Det här är utbildning när det är som bäst och man får mycket energi av att jobba med det här, menar Åsa Steninger.
– Man ska komma ihåg att studenterna skaffar sig ett otroligt värdefullt nätverk i åtta andra länder. Det var flera som tog chansen att leta efter praktik och nya kontakter nu under tävlingarna, avslutar Mette.
Foto: Mette Henriksen och Malin Schönberg
Här är en film som Svenska Ridsportförbundet gjort om tävlingarna: