Nyhet

”Vi behöver välutbildade hästar – och ryttare som kan utbilda dem”

”Sverige behöver ha yrkesryttare och inte bara tävlingsryttare. Det kan vi utbilda här på Flyinge”, förklarar Olof Axelsson, som tillsammans med Piia Pantsu blir huvudansvarig för det nya Beridarprogrammet till hösten.
Olof Axelsson har varit på Flyinge under många år. Först som stipendiat, men numera som lärare och ansvarig för bland annat det nya Beridarprogrammet som börjar till hösten.

Det var strax efter årsskiftet som Flyinge fick klartecken för att utöka Beridarprogrammet till en treårig utbildning. Tidigare har Beridarprogrammet varit tvåårigt och fokuserat mer på utbildning av hästar från 4 år och uppåt.

Nu kommer även den första, och mycket viktiga, delen i utbildningen av framtida tävlingshästar att ingå för de nya beridareleverna.

– Det finns en stor marknad för skickliga unghästutbildare som kan ta hand om och förvalta fina unghästar in i sporten. Därför känns det bra att utbildningen utökas med ett år så att vi verkligen kan lära eleverna hur man utvecklar lovande hästar på bästa sätt, menar Olof Axelsson.

Rätt utbildningar för hästmarknaden

Olof har funnits på Flyinge under många år, bland annat som stipendiat i början av 2000-talet. Han var också ett par år i Tyskland för att utbilda sig. För tio år sedan började han jobba som beridare på Flyinge. Genom åren har han haft ett flertal olika roller på anläggningen, och det senaste året har han varit utbildningssamordnare för Unghästprogrammet, en ettårig utbildning där fokus har legat på inridning och matchning av de yngre hästarna. Han har även jobbat mycket med beridareleverna – främst i dressyr och träningslära. Och till hösten blir det alltså ett ännu större fokus på Beridarprogrammet, även om Unghästprogrammet också finns kvar under ytterligare en säsong.

– Det här är väldigt bra utbildningar som väl motsvarar marknadens behov. Och det är här på Riksanläggningarna som vi ska bedriva den här typen av utbildning. Här finns kunskapen, träningsmöjligheterna, miljön och hästunderlaget som behövs, menar Olof.

Den stora bredden på kompetensen bland lärare och personal är annat som Olof gärna vill framhålla.

– Vi är väldigt grenöverskridande här, och det är bra eftersom horsemanship och grundridning är en viktig bas i all utbildning och allt arbete med hästar. Och här inspirerar och utvecklar vi varandra oavsett vilken disciplin vi har som huvudintresse, menar Olof.

Delar med sig av kunskapen

Olof har under många år också drivit egen verksamhet med stor träningsanläggning i närheten av Flyinge. I dag är den verksamheten inte lika omfattande, men erfarenheterna därifrån är något som han kan dela med sig av till eleverna. Många som går ut Unghäst- och Beridarprogrammet har som mål att starta egen verksamhet.

– Jag kan företagande och vet vad som behövs för att göra något bra i sporten. Det är kunskap jag gärna delar med mig av, menar Olof.

Olof ser fram mot höstens utbildningar och konstaterar att den här typen av yrkesprogram verkligen behövs.

– Vi behöver välutbildade hästar, därför behöver vi människor som kan utbilda hästarna – och de utbildningarna har vi här på Flyinge, avslutar Olof.

Sedan ett par månader tillbaka har Olof sina egna tävlingshästar på Flyinge, vilket gör att han även blir en inspiration för eleverna på de olika utbildningarna då han rider och tränar på anläggningen.

Mer från Flyinge
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.