Nyhet

”Vi har väldigt bra utbildningar”

Ett nytt hästsportgymnasium, treårig beridarutbildning och andra nya utbildningar på gång. Det händer mycket på Flyinge just nu, och spindeln i nätet är Annethe Yng, skolchef sedan oktober. "Det är en ynnest att få jobba i den här miljön", förklarar Annethe.
Annethe Yng trivs bland hästar och elever på Flyinge i sin roll som skolchef.

Annethe Yng är lärarutbildad men har mest jobbat inom näringslivet. Hon har bland annat varit affärsområdeschef inom IBM och även arbetat mycket med landsbygdsutvecklingsfrågor.

Under en period var hon verksamhetsledare för projektet ”Hästen i Skåne” och var med och tog fram en skånsk hästnäringsstrategi. Men sedan ett par månader tillbaka är det Flyinge som gäller.

– Man får mycket energi av att jobba här, men man känner också förväntningarna. På Flyinge har vi mycket att både förvalta och utveckla, vilket är väldigt inspirerande, menar Annethe, som själv benämner sig som hobbyryttare med tre egna hästar hemma.

Som skolchef har hon ett övergripande ansvar för utbildningarna. Just nu ligger mycket fokus på det Flyinges hästsportgymnasium och på det nya Beridarprogrammet som från och med i höst blir en mer komplett utbildning då den utökas till tre år.

– När jag började i oktober visste vi inte om vi skulle få godkänt för att starta gymnasiet, och det var inte förrän i slutet av januari som vi fick besked om att Yrkesnämnden godkänt vår ansökan om en treårig Beridarutbildning. Därför blir det mycket jobb med uppstartsplanering inför hösten, förklarar Annethe och fortsätter:

– Men det är två väldigt bra utbildningar som har alla förutsättningar att verkligen göra skillnad både för dem som går där och för hästnäringen i stort. Vi ser att det finns ett behov av den här typen av utbildningar.

Just att se helheten i utbudet av utbildningar och jämföra det med näringens behov ser Annethe som en viktig bit i sitt arbete. Visserligen är det just nu mycket fokus på de nya utbildningarna som redan är godkända, men det gäller också att se framåt.

– Det ligger i min roll att kunna höja blicken och se vad vi ska göra om till exempel två år, förklarar hon.

Nya kurser och program på gång

Förutom Hästsportgymnasiet och den nya beridarutbildningen finns det planer på andra program och kurser, både längre och kortare, med Flyinge som bas. Planer som Annethe hoppas kunna presentera inom en snar framtid.

– Men man måste ha respekt för att det tar tid att sätta sig in i den här verksamheten, till exempel med K-märkta byggnader och att vi dessutom jobbar med hästar, menar Annethe, och fortsätter:

– Förutsättningarna är dock fantastiska med det gäng som jag jobbar med. Vi har väldigt duktiga medarbetare och därmed även bra förutsättningar för att kunna utveckla saker. Vi kommer att kunna gör stor skillnad i framtiden i vårt arbete med att göra Flyinge till ett ”center of excellence”, avslutar Annethe stolt.

Mer från Flyinge
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.