”Det behövs utbildade hovslagare”

Jennie Sundin, som ursprungligen kommer från Östersund, är sedan ett par månader tillbaka utbildningsledare för hovslagarutbildningarna på Flyinge. Den treåriga hovslagarutbildningen och den ettåriga tilläggsutbildningen är viktiga yrkesutbildningar i hästbranschen.
– Det behövs utbildade hovslagare och de som går hos oss kan ha skiftande bakgrunder. Har man jobbat mycket med hästar och vill utvecklas och bli en viktig del i teamet kring hästens välfärd är det här ett jättebra yrke, menar Jennie, som tror att till exempel hästskötare – som är vana att jobba hårt och kan häst – skulle ha stor glädje av att utbilda sig till hovslagare.
En skicklig hovslagare behöver ha en drivkraft att utvecklas i sitt yrke och hålla en hög standard. Jennie har också pratat med flera som gått tilläggsutbildningen, som till stor del drivs på distans.
– Många menar att de verkligen har utvecklats i sitt yrke när det gäller utförande och fördjupade kunskaper tack var att de utmanat sig själva med allt vad det innebär att sätta sig i skolbänken igen. Dessutom har de skaffat sig ett bredare nätverk, förklarar Jennie.
”Allt hänger ihop”
Själv har Jennie ett gediget hästintresse i bakgrunden och har själv lite uppfödning av hopphästar utanför Löberöd. Hon gick Hippologprogrammet, ridlärarinriktningen, i början av 2000-talet och visade redan då stort intresse för hästens hovar.
– Jag gjorde ett fördjupningsarbete om hur olika beslag påverkar dressyrhästens steg, förklarar Jennie, och fortsätter:
– Avel, träning och hållbarhet är det som har väckt mitt intresse för hovslageri, eftersom allt hänger ihop och det är så viktigt att alla delar fungerar för att vi ska få hästar som mår bra.
2011 började hon på hovslagarutbildningen på Flyinge och har sedan gått tilläggsutbildningen. Sedan examen har hon har även arbetat som hovslagare parallellt med sitt arbete i gymnasieskolan och övriga projektarbeten som Ung SWB. Men nu blir det fullt satsande på jobbet som utbildningsledare.
– Jag kommer inte att vara hovslagarlärare, men jag kommer att ha en del lektioner här, främst i kurser som hästkunskap, tappskokurser samt arbetsmiljö och säkerhet. Jag har inte jobbat så länge som hovslagare och vi har otroligt skickliga hovslagarlärare här på Flyinge med massor av kompetens, förklarar Jennie och fortsätter:
– Jag är verkligen jättetacksam för de lärare vi har här på hovslagarutbildningarna. En viktig person är veterinär Heidi Andersson som undervisar i vissa kurser. Hon har tidigare arbetat på Ultuna och har förutom sin gedigna kunskap stor erfarenhet av det undervisande arbetet.
Jennies jobb som utbildningsledare på Flyinge är att bland annat att driva utbildningen framåt och att jobba med kvalitetsfrågor. Dessutom arbetar hon med de studerande för att se vad de har för behov och håller kontakt med branschen.
– Det här är ett yrke som många har olika åsikter och idéer om hur det ska utföras. Jag tycker det är viktigt att träffas och prata om både saker man tycker lika och olika om. Ofta visar det sig att målet är detsamma och att det var någon detalj som till exempel när åtgärden gjordes och vart i rehabiliteringsarbetet hästen var eller andra omständigheter som påverkade det aktuella valet.
Beprövad erfarenhet och vetenskap
Jennie konstaterar att hovslagaryrket kan vara ett ensamt jobb och därför är det viktigt att skapa nätverk för de studerande på hovslagarutbildningen. Att skaffa sig mentorer är till exempel en bra väg för att kunna bolla frågor med någon med längre erfarenhet i yrket.
– Vi måste hänga med i samtiden och den snabba utvecklingen av sporthästarna och förutsättningarna i form av till exempel olika underlag. Hovslagaryrket bygger till stora delar på beprövad erfarenhet, men självklart är även vetenskap viktigt för att hänga med i utvecklingen, konstaterar Jennie.
Som exempel nämner Jennie hästskorna. Att lära sig att välja beslag efter vad hästen ska användas till är viktigt. Här måste eleverna få kunskap i de olika möjligheter som finns, och ibland behöver det inte vara så krångligt utan det grundläggande är ofta bra nog för att hästarna ska må bra. Vilket är betydelsefullt för en hovslagare. Att sko för hållbarhet och prestation.
– En bra hästvälfärd och en bra arbetsmiljö för hovslagare är det jag vill jobba för, avslutar Jennie.