Nyhet

Sveriges hästnäring omsätter mer än 72 miljarder

Att hästnäringen är viktig för Sverige är känt. En ny rapport visar att landets cirka 360 000 hästar omsätter mer än 72 miljarder kronor, skapar 38 000 jobb och levererar drygt 6 miljarder i skatt.
Den svenska hästnäringen har stor betydelse på många plan, inte minst ekonomiskt. En ny rapport visar att hästnäringen bidrar med 0,5 procent av BNP och omsätter mer än 72 miljarder kronor.

Rapporten ”Samhällsekonomiska effekter av hästnäringen” från Högskolan Dalarna är den första genomgripande utredningen om hästnäringens samhällsekonomiska betydelse sedan 2004.

Här synliggörs efterfrågade siffror om landets hästar som, förutom ett stort antal arbetstillfällen, levererar så mycket engagemang, rekreation, spänning och meningsfull fritid till landets barn och vuxna. Hästar och människor mår bra tillsammans.

– Vi har utvecklat en statistikmodell (en s.k. Business Intelligence-modell) som är den första i sitt slag. Nu har vi svart på vitt vad hästnäringen betyder, inte bara på nationell nivå utan även på regional nivå samt och för olika typer av hästar. Modellen är utvecklad för att kontinuerligt kunna göra uppdateringar och förbättringar och på så sätt kunna följa utvecklingen i hästnäringen, säger Tobias Heldt, fil dr vid Högskolan Dalarna, i ett pressmeddelande.

– Statistikmodellen är mycket efterlängtad, säger Stefan Johanson, vd för Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). Att kunna presentera aktuella och väl underbyggda siffror om vår näring är oerhört viktigt i vårt påverkansarbete när vi träffar politiker och andra beslutsfattare. Hästen och näringen omkring den är viktig i samhället på flera olika sätt, bland annat för landsbygdsutveckling, jobb och inte minst glädje och välmående. Med stark statistik kan vi jobba vidare för att ta till vara hela branschens potential.

Utredningen presenteras med tabeller, grafer och i text på webbplatsen Hästnäringen i siffror

Rapporten är resultatet av ett samverkansprojekt initierat av HNS, LRF Häst, Svensk Travsport, ATG, Högskolan Dalarna och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Ytterligare samarbetspartners i utvecklingsprojektet var Svenska Ridsportförbundet, Region Västra Götaland, Länsstyrelsen Stockholm samt Jordbruksverket.

Ladda ner hela rapporten här

Mer från Flyinge
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.