Nyhet

”Låt testryttare vara kvar i 5-årsfinalen”

”Breeders Trophy ska vara en kvalitetsstämpel där vi visar upp det bästa vi har. Därför tycker jag det var väldigt bra i år med en testryttare som red hästarna i 5-årsfinalen i hoppning.” Royne Zetterman, som hade ett stort antal hästar till start på Flyinge i år, håller inte med kritikerna mot hur 5-årsfinalen avgjordes.
Jeroen Dubbeldam gjorde ett utmärkt jobb som testryttare av 5-åriga hopphästar under Breeders Trophy (här på vinnaren Mr Vain GJ). Det tycker Royne Zetterman, som vill att systemet ska vara kvar. Foto: Roland Thunholm

Åsikterna om hur 5-årsklassen avgjordes har debatterats flitigt och till viss del har det något mindre startfältet i år skyllts på att det inte skulle vara en ”vanlig” final för 5-åringarna, med en grundomgång och en omhoppning på tid.

– Man måste ju fråga sig vad Breeders Trophy egentligen ska vara? En vanlig tävling där alla har kul eller ett skyltfönster för svensk hästavel där de bästa hästarna ska vinna, menar Royne Zetterman .

Royne som har lång erfarenhet av svensk hoppsport har sin tydliga uppfattning i frågan. Med ett system där man bedömer 5-åringarna med domare och testryttare kommer de som toppar årgångsfinalerna också att ha större chans att hävda sig senare i karriären.

– De som vill rida sina 5-åringar mot klockan kan sikta på Falsterbo eller Elmia i stället. Låt Breeders Trophy vara något speciellt och extra, för de allra bästa i Sverige, menar Royne.

Royne själv njöt av att sitta på läktaren och se den dubble EM- och VM-vinnaren Jeroen Dubbeldam från Nederländerna rida 5-åringarna.

– Det var verkligen ett nöje att se honom rida våra och de andras hästar. Han var så klockren i sina analyser och satte rätt ord på hur hästarna var redan efter att ha travat och galopperat runt lite, menar Royne, och berättar att Jeroen Dubbeldam var mer än nöjd med de hästar han såg och provred.

Royne hoppas att ledningen för Breeders Trophy inte faller för grupptrycket och tar bort testryttare, utan i stället bokar upp Jeroen Dubbeldam för flera år framåt så att det blir en kontinuitet i testridningen.

– Jag kan tycka att man kanske borde ha testryttare även i 4-årsfinalen. Tror det skulle vara en bra idé. Och de som säger att de inte vill att någon annan ska få testrida deras häst tycker jag är helt ute och cyklar, avslutar Royne Zetterman bestämt.

Mer från Flyinge
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.