Nyhet

Kvalitetshästar tävlar på Flyinge

Årets upplaga av Breeders Trophy är i full gång på Flyinge, som bjuder på utmärkta förutsättningar för bra sport. "Underlaget är bra, vi har fint hindermaterial och en av Sveriges bästa banbyggare på plats", menar Stallmästare Jens Fredricson, som också har hunnit med att tävla under veckan.
Stallmästare Jens Fredricson och godkända hingsten Cayenne de Clarence 1352 var felfria i den första omgången av Breeders Trophy för 6-åriga hästar. Den här veckan avgörs Breeders Trophy på Flyinge i dressyr, hoppning och fälttävlan. Foto: Roland Thunholm

Breeders Trophy-finaler på Flyinge har en lång tradition och under veckan samlas de bästa svenskfödda hästarna i såväl hoppning som dressyr och fälttävlan. Även hingstar godkända i Sverige får delta, och därför har Jens Fredricson tävlat Cayenne de Clarence 1352 (SF, hingst e. Baloubet du Rouet-Alfa d’Elle, äg. Lövsta Stuteri) i 6-årsklassen.

Ekipaget var felfritt i det första kvalet, trots att Cayenne mest har ägnat sommaren åt att vara i avelsboxen.

– Han kom hit för en månad sedan och jag har mest jobbat med att konditionsträna honom och hoppa lite serier. Jag tävlade en 1.20-hoppning nyligen som genrep inför detta, men han kom hit i ett jättefint skick, hade bra hull och var bra riden, så det var inga problem, berättar Jens.

I år är det något färre hästar till start, dels på grund av att årgångarna inte var så stora samt att Elmia Scandinavian Horse Show inleds nästa vecka, där det också är unghästklasser och de flesta väljer att bara åka på en av tävlingarna.

– Cayenne kommer att gå båda, eftersom han inte har tävlat sedan Falsterbo och är i ett utmärkt skick. Sedan är han 6 år och har fått lite rutin, jag hade nog inte gjort det om han hade varit fyra eller fem år, förklarar Jens.

Även om startfälten inte är gigantiska är klassen på de deltagande hästarna hög. Flera av dem är riktiga kvalitetshästar som vi kommer att få se mer av även på större arenor så småningom om de fortsätter att utvecklas på rätt sätt.

Och Breeders på Flyinge är ett bra skyltfönster för den svenska hästen.

– Sedan är det roligt att kunna använda Flyinges anläggning till en sådan här tävling. Till exempel håller ridhuset en väldigt bra klass för både hästar och publik, avslutar Jens, som ser fram mot fortsättningen på arrangemanget.

Här hittar du start- och resultatlistor för Breeders Trophy.

Mer från Flyinge
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.