Nyhet

Unghästtips på Flyinge och Strömsholm

Under två dagar har Agria och SWB, tillsammans med Flyinge och Ridskolan Strömsholm, spridit kunskap i det viktiga ämnet att matcha unga hoppbegåvningar så de blir hållbara och framgångsrika topphästar.
Förbundskapten Henrik Ankarcrona höll uppskattade föreläsningar och träningar både på Flyinge och Strömsholm med fokus på hållbara hopphästar. Foto: Roland Thunholm

Dagarna har inletts med ett intressant lunchföredrag och därefter inspirerande träning av hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona. Unga SWB-hästar och deras ryttare, flera av dem aktuella för unghäst-VM som avgörs i belgiska Zangersheide i mitten av september, har fått tips och råd.

Det handlar om hur en blivande stjärnhäst ska matchas på ett hållbart sätt, och deltagarna vid föreläsningen fick många förmaningar om hur viktigt det är att välja tävlingar, att lyssna på sin häst och att ha en långsiktig plan för utbildningen där ett unghäst-VM aldrig får bli ett slutmål utan bara ett delmål på vägen mot Svår klass.

– Våra hästar är sällan färdiga lika tidigt som flera av de andra ländernas hästar, och det är positivt. När vi kommer till unghäst-VM med våra fina SWB-hästar så är det också en del av marknadsföringen av vårt utbildningssystem, förklarar Lasse Berglund från SWB, som ingår i uttagningskommittén tillsammans med AnnCatrin ”Ancan” Carlsson och Magdalena Hermelin.

Lasse erbjöd också alla som var intresserade av att åka ner med sina hästar att få hjälp med upplägg och resa om man ville. Både han och flera andra har stor erfarenhet av unghäst-VM och vad som väntar där.

– Det är en tuff uppgift som väntar så det gäller att både hästar och ryttare är redo. Vi tittar både på hur klara hästarna är inför uppgiften, men även hur rutinerade ryttarna är när vi tar ut ekipagen, berättar Lasse.

Henrik Ankarcrona ser gärna att de bra unghästarna matchas på ett sådant sätt att de är redo att ta klivet upp i större sammanhang när tiden är mogen.

– Våra svenska hästar står sig bra i konkurrensen och vi har fått bättre tävlingar här hemma i Sverige som gör att det är lättare att förbereda hästarna på det som kommer, menar Henrik.

Samtidigt höjer han dock ett varnande finger för att försöka vara med på ”allt”.

– Det är en utmaning att vi har så många bra unghästtävlingar i dag. Det är aldrig fel med ett stort utbud, men det kräver mer av ryttare och hästägare att verkligen välja det som passar hästen så att det inte blir för mycket.

Att lyssna på hästen och att välja bort tävlingar, att ge tid för både träning och återhämtning, såg Henrik som några av de viktigaste delarna för få den unga och begåvade hästen att utvecklas på rätt sätt.
SWB, Agria och Riksanläggningarna har tidigare i sommar bjudit in till träning och föreläsning när bland andra Christoph Hess kom för att inspirera några aktuella ekipage till unghäst-VM i dressyr. Planen är att även fälttävlan ska en liknande sammankomst inför sitt unghäst-VM i mitten av oktober.

Så här såg det ut när en av grupperna red på Flyinge:

Full aktivitet idag i Stora Ridhuset tillsammans med Agria Djurförsäkring Häst, Swedish Warmblood Association och riksanläggningarna Ridskolan Strömsholm och Flyinge AB – Hållbar matchning av unga hopphästs till toppsporten med Henrik Ankarcrona och Lasse Berglund !

Posted by Flyinge AB on Tuesday, 21 August 2018

Mer från Flyinge
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.