Nyhet

Unghästdressyr på högsta nivå

Flyinge och Ridskolan Strömsholm var nyligen i fokus för svensk dressyrs framtid. Under två dagar fick några av Sveriges mest lovande unga dressyrhästar möjlighet att visa upp sig inför bland andra förbundskapten Bo Jenå och tyska dressyrdomaren Christoph Hess.
En engagerad Christoph Hess gav ryttarna råd om hur de skulle fortsätta utbildningen av sina unga hästar för att få dem att utvecklas när han, inbjuden av SWB och Agria, var både på Flyinge och Strömsholm 2019, i år är det dags igen. Foto: Karolina Krupa

Efter Falsterbos internationella tävlingar kommer de svenska ekipagen som ska delta i unghäst-VM i dressyr att nomineras. Mästerskapet avgörs i nederländska Ermelo första veckan i augusti och det Är bara svenskfödda hästar och hingstar verksamma i svensk avel som kan tävla under den blågula flaggan.

För att förbereda hästarna inför uppgiften och uttagningen bjöd SWB och Agria in VM-aktuella ekipage till två dagars symposium. Förutom möjlighet till programridning och återkoppling från Christoph Hess, som bland annat varit huvuddomare vid det tyska Bundeschampionatet, bjöds också på intressanta föreläsningar.

– Det här är ytterligare ett led i vår kampanj #stoppahältan, förklarade Agrias affärsområdeschef för häst och lantbruk, Mikael Theorén, när han introducerade föreläsarna Bo Jenå och Jan-Ove Olsson som är ansvariga för uttagningen till unghäst-VM, samt Christoph Hess.

Fokus för dagarna var just ökad hästhälsa och hållbarhet. Därför fick också ryttarna på de lovande unghästarna råd om hur de skulle arbeta vidare med sina framtida stjärnor för att nå så långt som möjligt.

– Det är viktigt att se till helheten hos hästen, att ha förståelse för hur hästens exteriör påverkar den och anpassa träningen till varje individ och inte ha för bråttom, menade Jan-Ove Olsson som även är flitigt anlitad exteriördomare.

– Vi måste också se till hästarnas temperament och ridbarhet. Det hjälper inte om du har en häst med ack så vacker exteriör och fantastiska gångarter, vill den inte arbeta så kommer den inte att vara allra bäst, la Bo Jenå till.

Christoph Hess berättade länge och engagerat om hur viktigt det var att rida hästen på ett positivt sätt, att få den att verkligen gilla sitt jobb och att vara försiktig med att använda för mycket hand utan i stället få hästen till arbete med en korrekt och stadig sits.

– Jag tycker att ni är duktiga på att träna era hästar här i Sverige, det sätt ni rider era hästar på är det rätta sättet, menade Christoph Hess som avslutning efter två dagars spännande symposium.

Christoph Hess trivdes också med att vara på Flyinge och Strömsholm och menade att miljön på de båda anläggningarna är värdefull i utbildningssynpunkt för de unga hästarna.

– Det här är oerhört intressanta och viktiga arrangemang för både Flyinge och Strömsholm och det är härligt med så bra samarbetspartner som Agria och SWB, menade Stallmästare Jens Fredricson som njöt av de fina arrangemangen.

Vackra hästar i vackert väder på Kastanjegården. Foto: Karolina Krupa
Mer från Flyinge
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.