Nyhet

Bra årsresultat för riksanläggningarna Flyinge och Ridskolan Strömsholm

Flyinge och Ridskolan Strömsholm, två av ridsportens riksanläggningar, levererar båda resultat över ägarkraven. Det visar årsredovisningarna för 2017 som nu har presenterats. Flyinge gör sitt bästa resultat någonsin.
Riksanläggningarna Ridskolan Strömsholm och Flyinge presenterar båda fina årsresultat.

Sedan hösten 2015 har de båda anläggningarna en gemensam ledning och styrelse. Med en ny och tydlig strategiplan – där anläggningarna ska vara ”Swedish Equestrian Centers of Excellence” har arbetet målinriktats för att förbättra sig inom alla områden. Något som är tydligt både i det vardagliga arbetet och i och med de investeringar som redan har gjorts och som finns i planerna för kommande år.

– På Flyinge har ett digert arbete med att rusta upp fastigheterna påbörjats, något som är välbehövligt efter att underhållsarbetet stått still sedan 1990-talet. En ny geoenergianläggning har etablerats, underlaget i två av fyra ridhus är utbytt och nya skötselplatser har byggts, förklarar Christina Rosell, VD för de båda anläggningarna, och fortsätter:

– På Strömsholm har det investerats i ny stallutrustning, ny fibersandsbana på slotts­området och terrängbanan har fått ytterligare ett vattenhinder. Dessutom håller vi på att göra klart naturbanor på båda anläggningarna i samarbete med en av våra sponsorer.

På Ridskolan Strömsholm pågår ett arbete med att etablera Ridsportens Utvecklingscenter, en virtuell organisation som ska arbeta för att utveckla framtidens elitryttare. Detta sker i samarbete med Svenska Ridsportförbundet och kommer troligen att kräva investeringar i anläggningen.

På Flyinge planeras för fortsatta renoveringar av fastigheterna, ny utbildningslokal, nya utomhusbanor, en trestjärnig fälttävlansbana och en satsning på den gamla Chefsbostaden som ett nav för bland annat landslagets träningar.

– För att genomföra allt det här krävs givetvis kapital, något som Flyinge arbetar intensivt med. Vi har redan sålt ett bostadsområde och mark som inte ingår i Flyinges kärnverksamhet. Vi har också sökt bidra för att kunna rusta den här K-märkta och unika anläggningen, förklarar Christina Rosell och fortsätter:

– Men viktigast är givetvis en långsiktigt hållbar ekonomi och här är utbildningarna på Flyinge en utmaning ur ett lönsamhetsperspektiv. Därför måste vi fortsätta att effektivisera oss för att skapa förutsättningar för att ytterligare öka kvaliteten och attraktionskraften i våra utbildningar.

Förstärkt kompetens och bredare samarbete

Effektiviseringen kommer att ske genom förstärkt kompetens, fler heltidstjänster och ett bredare samarbete med Ridskolan Strömsholm – bland annat genom att utnyttja digitala hjälpmedel i undervisningen. Därför har anläggningarna investerat i en toppmodern digital konferensutrustning.

– Det kan låta paradoxalt att vi sänker kostnader genom fler heltidstjänster och högre kompetensprofiler, men genom samutnyttjande med Strömsholm och med nya arbetsformer mellan utbildningarna och övriga verksamheter kan vi få till en mycket effektiv schemaläggning och erbjuda mer till våra studenter och elever, säger Becky Evensen, utbildningsansvarig på de båda anläggningarna.

I samarbete med Saab arbetar riksanläggningarna med Ridsportens Innovationer och bidrar med forskningskompetens. Ett inslag i samarbetet är etablerandet av Sveriges smartaste ridhus på Flyinge där mätsensorer kommer att ge förutsättningar för såväl grundforskning som teknikutveckling på spjutspetsnivå.

– Även när det gäller tävlingar, evenemang och clinics har vi höjt ambitionsnivån rejält. Det har hållits clinics inom alla tre OS-disciplinerna med idel kända namn som lockat rekordpublik och i år håller vi fyra officiella SM, en trestjärnig internationell dressyrtävling och hoppning på 1.50-nivå bland annat i samband med Strömsholmsdagarna som i år fyller 100 år. Vi ser även fram mot kommande internationella mästerskap där det redan nu är klart att VM i voltige 2020 kommer att genomföras på Flyinge, förklarar Christina Rosell och avslutar:

– Med den ekonomiska vändning vi påbörjat har vi har alla förutsättningar att nå vårt mål att vara ”Swedish Equestrian Centers of Excellence” som utvecklar kunskap, hästar och människor.

För mer information
Christina Rosell
VD Flyinge, Ridskolan Strömsholm
070-298 90 20
christina.rosell@flyinge.se

Ulrika Andersson
Marknadschef Flyinge, Ridskolan Strömsholm
070-793 86 57
ulrika.andersson@flyinge.se

Flyinge och Ridskolan Strömsholm är två av Sveriges tre riksanläggningar för ridsport. Här utvecklas kunskap, hästar och människor med målet att bli Swedish Equestrian Centers of Excellence. Båda anläggningarna är moderna hippologiska kompetenscentrum.

Flyinge är ett av världens äldsta stuterier med anor från 1100-talet. Anläggningens huvudfokus är avel, hästförädling och evenemang. Mer information hittar du på www.flyinge.se

Ridskolan Strömsholm firar 150 år 2018, samtidigt som evenemanget Strömsholmsdagarna firar 100 år. Anläggningens huvudfokus är sport, utbildning samt forskning och utveckling. Mer information hittar du på www.stromsholm.com

Ladda ner pressmeddelandet som pdf-fil

Pressmeddelade: Riksanläggningarna

Ladda ner Format: pdf Storlek: 241.7 KB

Mer från Flyinge
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.