Nyhet

Inverkan högst prioriterat på Flyinge och Ridskolan Strömsholm

I dagarna börjar närmare 400 elever sin väg mot en karriär i hästbranschen på Flyinge och Ridskolan Strömsholm. Det absolut viktigaste i deras utbildning blir att lära sig rida väl genom en god grundutbildning. - Titta på Beata Hermelin, Cora Hirn eller Ingemar Hammarskiöld. De är några av våra främsta ungdomsryttare nu och de har alla prisats i inverkansklasser, säger Jens Fredricson.

Grundridning kan verka enkelt när man marknadsför landets ledande ridsportutbildningar men såväl Ann-Catrin Carlsson, hopplärare Flyinge och del av landslagsledningen i hoppning som Jens Fredricson, OS-ryttare och hopplärare Ridskolan Strömsholm är helt övertygade om att det är den enda vägen för att bli en framgångsrik ryttare.
– Vi utbildar ryttare som ska kunna utbilda långsiktigt, med hästens bästa i fokus och en helhetsförståelse för ridsporten, säger Ann-Catrin Carlsson.

Hon får medhåll av Jens Fredricson;
– Ibland kan eleverna tycka att det går för långsamt i början, men det är som i all annan utbildning, man måste börja bygga en stadig grund innan man kan förvänta sig riktigt stora framgångar.

På båda anläggningarna utbildar man enligt ridhandboken och det finns ett tydligt system för utbildningsskalan. Sitsen är förstås A och O.
– Vi måste komma från ”handridningen” som man ser på många tävlingsplatser runtom i landet, rider gör man med framförallt sits och skänkel, säger Jens Fredricson.

Lisen Bratt Fredricson som driver Grevlunda Gård har många anställda som gått vägen via Flyinges beridarprogram, unghästprogrammet och hippologprogrammet. Stallets andreberidare efter Peder Fredricson, Stephanie Holmén, lärde sig först rida av Ann-Catrin Carlsson.
– För att nå toppen idag krävs det antingen att du har egna medel och möjligheter eller att du blir anställd i ett bra tävlingsstall. Idag ägs nästan alla toppryttares hästar av professionella stall och ägare. För att bli anställd i ett riktigt bra tävlingsstall krävs att du verkligen kan rida korrekt, säger Lisen Bratt Fredricson.

Hon fortsätter:

–    Många kan rida bra på hinder och komma ganska långt på ”sin grej” men en riktigt bra ryttare kan påverka en häst och göra den ännu bättre. Vi märker att många av de ryttare som vi anställt från Flyinge och Ridskolan Strömsholm har förstått det här, säger Lisen.

Mer från Flyinge
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.