Gymnasieprogram

Internationell Hästskötare

Flyinge AB och Ridskolan Strömsholm tar ett avgörande steg för att möta efterfrågan på internationellt kvalificerade hästskötare. Hösten 2025 lanseras ett nytt yrkesprogram för gymnasiet på Flyinge – Internationell Hästskötare – vilket stärker riksanläggningarnas position som ledande utbildningsaktör inom hästnäringen.

En unik möjlighet för framtidens hästskötare
Det nya programmet, som är en särskild variant med riksrekrytering, blir den första utbildningen i sitt slag i Sverige. Elever från hela landet får nu möjlighet att utbilda sig för en karriär på högsta nivå inom den internationella hästnäringen, där efterfrågan på yrkeskompetens och professionalism är stor.

Utbildningen är riksrekryterande vilket innebär att du kan söka oavsett var du bor eftersom du får inackorderingsbidrag från din hemkommun

För att söka till oss gör du ditt gymnasieval i din hemkommun genom deras gymnasieansökan. Bra att ha till hands när du söker är:

Namnet på skolan: Flyinge Hästsportgymnasium

Kommun: Lund, kommunkod 1281

Program: Naturbruksprogram – särskild variant

Studievägskod: NBINHS0R

Ansökningstid 15 jan – 15 feb

Flyinges anläggning

 

Hästarna som bor på Flyinge är inhysta på flera olika sätt. Vi har dels ett antal olika stall där hästarna står på box och går ut i hagen dagtid och vi har dels två former av lösdrift för hästarna. Den ena är traditionell där hästarna går i flock med ligghall och fri tillgång på grovfoder. Den andra är mer högteknologisk. Där har varje häst en halsrem med ett chip som ger hästen tillgång till olika matstationer under en viss mängd tid av dygnet. Även här går hästarna i grupp och kan själva välja om de vill spendera sin tid utomhus eller i ligghallen. Hästarna som bor i något av lösdriftssystemen tas in till en speciell byggnad som kallas för Vagnslidret när de ska göras i ordning för ridning. Flyinge är en stor anläggning som rymmer över 100 hästar och flera olika utbildningar. Här finns 4 ridhus (varav 3 st är 80 m långa), en ovalbana under tak, fyra utebanor, två gräsbanor, en galoppbana, en rakbana, en grusplan för körning samt vägar och stigar för uteritt. Till de teoretiska lektionerna har vi vårt Utbildningshus. Det ligger mitt inne på anläggningen och här finns det både stora och små lektionssalar. Det finns också skåp, grupprum och ytor där man kan sitta ner för att umgås.

Hästar och ridning

På Flyinge finns omkring 25 skolhästar till ridning och 10 skolhästar till körning. Som gymnasieelev hos oss har du möjlighet att välja kurser där du rider och/eller kör under samtliga utbildningsår. Under ditt första gymnasieår läser du kursen Ridning och körning. Som grund har du då ridning en gång i veckan och körning en gång i veckan på schemat. Under perioder blir det även blockläsning med utökad ridning, då har du ridning två gånger i veckan och körning fortsatt en gång i veckan. Under ditt andra gymnasieår läser du kursen Ridning 1. Det är en fortsättningskurs och du har ridning på schemat två gånger i veckan. Under ditt tredje gymnasieår läser du kursen Ridning 2. Den bygger vidare på de kurser du har läst tidigare och även här ligger det ridning på schemat två gånger i veckan. Våra skolhästar är välutbildade och speciellt utvalda för att passa till undervisningen på gymnasiet.

Lärplattformar och teknik

På Flyinge Hästsportgymnasium använder vi oss av lärplattformen SchoolSoft. Vid skolstart får du ett personligt inlogg och sedan har du allt som hör till skolan samlat på ett och samma ställe – uppgifter, undervisningsmaterial och bedömningar. Som ett komplement till SchoolSoft använder vi oss även av Teams. Det är en digital kommunikationsplattform där alla på Flyinge, anställda och studerande vid de olika utbildningarna, har åtkomst och kan kontakta varandra.

När du påbörjar din gymnasieutbildning hos oss så får du en bärbar skoldator. Den är kostnadsfri under hela studietiden och på den finns alla nödvändiga program som du behöver ha för att genomföra dina studier.

Grundläggande högskolebehörighet och utökat program

Från och med läsåret 23/24 ger alla nationella gymnasieprogram grundläggande högskolebehörighet om du läser programmet i sin helhet. Grundläggande behörighet är det samma som det du måste ha med dig om du vill läsa vidare, oavsett vilken högskola eller vilket universitet du väljer att läsa vidare på efter gymnasiet. Om du genomför dina gymnasiestudier på Flyinge Hästportgymnasium får du automatiskt grundläggande högskolebehörighet.

Men möjligheterna slutar inte där. Vi erbjuder utökat gymnasieprogram för att få särskild högskolebehörighet till de elever som önskar. Många högskolor och universitet har högre krav än den grundläggande högskolebehörigheten. Genom att läsa vårt utökade program får du behörighet till framtida utbildningar. Du kan även utöka ditt program med enstaka kurser för att det ska matcha de planer du har efter gymnasiet. Om du till exempel har planer på att läsa vidare på Hippologprogrammet så krävs det en kurs mer i matematik än den grundläggande högskolebehörigheten ger. Då kan du läsa den kursen hos oss. Vi hjälper dig att reda ut exakt vad du behöver för att få den behörighet du önskar!

APL – arbetsplatsförlagt lärande

Arbetsplatsförlagt lärande, eller APL som det kallas, innebär att delar av vissa kurser genomförs ute i arbetslivet hos verksamma företag inom hästbranschen. Flyinge Hästsportgymnasium har samarbete med en mängd olika aktörer inom hästnäringen. Som elev hos oss får du inte mindre än fyra perioder av APL under dina studieår. Du genomför totalt 15 veckor med APL och de är fördelade över alla tre studieåren. Du hinner med att få en inblick i flera olika typer av verksamheter. Det kan till exempel vara en ridskola, ett utbildnings- och tävlingsstall och en veterinärstation.

Evenemang och tävlingar

Förutom att ansvara för utbildningar så är Flyinge också värd för ett antal hästsportevenemang varje år, och här får du som elev möjlighet att delta aktivt i flera av dem! Som exempel kan nämnas SWB Equestrian Weeks. Det är en tävling för unga hästar i åldrarna tre till sju år. Den pågår i två veckor där den ena veckan är inriktad på gångartshästar och den andra är inriktad på hopphästar. Sveriges bästa unghästar gör upp om titlarna som Sveriges bästa. Under senhösten har Flyinge även sin årliga hopptävling Flyinge Indoor med klasser upp till svår hoppning.

Som gymnasieelev på Flyinge Hästsportgymnasium får du inom ramen för de kurser du läser hos oss vara en aktiv del av tävlingsgenomförandet. Du får prova på olika uppgifter som att stå på banan, ropa in ekipage från framridningen, sitta i domartornet och mycket annat. I årskurs tre får du tillsammans med dina klasskamrater även möjlighet att själv prova hur det är att organisera en egen tävling i form av en Pay and ride eller Pay and jump.

Studiebesök och samarbeten

Som en del i att bli väl förberedd inför yrkeslivet tycker vi på Flyinge Hästsportgymnasium att det är viktigt att du som elev får se dig om i hästvärlden. Vi genomför därför en rad olika studiebesök och har samarbeten med andra typer av hästverksamheter än vår egen under din studietid. Som exempel kan nämnas Jägersro Trav- och Galoppbana, Jens Fredricson, Bollerups Lantbruksinstitut och Lövsta Seminverksamhet. (Observera att studiebesök och samarbeten varierar från år till år.)

Yrkesprov för Hästskötare

Som elev på Flyinge Hästsportgymnasium har du möjlighet att genomföra Svenska Ridsportförbundets yrkesprov för att få ett yrkesdiplom som hästskötare. Från Svenska Ridsportförbundets hemsida: ”Det övergripande målet är att hästskötaren, med iakttagande av ett gott horsemanship, ska ha kompetens att sköta hästar, anläggning och utrustning under arbetsledning, på ett självständigt och yrkesmässigt sätt. Yrkesdiplomet är ridsportens kompetensbeskrivning och bekräftelse på yrkesmässighet avseende personlig färdighet och tillämpad kunskap.”

Mer information

Programstruktur Internationell hästskötare 2025

Ladda ner Format: pdf Storlek: 375.4 KB

Skadeanmälan

Ladda ner Format: pdf Storlek: 494.7 KB

Lathund Olycksfallförsäkring gymnasiet

Ladda ner Format: pdf Storlek: 105.2 KB

Kontaktperson
Åsa Thybeck Rektor Ridsportgymnasiet Strömsholm och Flyinge Hästsportgymnasium
Teresa Holmberg Bitr. Rektor Flyingehästsportgymansium
Nyheter
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.