Gymnasieprogram

Flyinge Hästsportgymnasium

Hösten 2019 startades en gymnasieutbildning med yrkesutgång Hästskötare - inriktning skötsel och drift av hästsportanläggningar. Som elev hos oss kan du även välja att läsa utökat program som ger samhällsvetenskaplig högskolebehörighet. Det är en utbildning med goda utsikter till jobb direkt efter skolan.

Utbildningen är riksrekryterande vilket innebär att du kan söka oavsett var du bor eftersom du får inackorderingsbidrag från din hemkommun.

Tillsammans med Ridskolan Strömsholm bildar vi Swedish Equestrian Centers of Excellence och vår ambition är att erbjuda excellens på alla plan.

Om utbildningen

Kunskap om skötsel och drift av Hästsportanläggningar har efterfrågats under fler år. Sveriges alla hästsporter behöver personer med denna kombination av kompetens, så arbetsmarknaden är stor.

Utbildningen ger dig en bred kunskap om hästsport, dess olika förutsättningar och behov. Såväl teori som praktik genomförs i Flyinges lokaler. Hela anläggningen används och undervisning kommer att ske utomhus likväl som inomhus.

Under åren kommer ni också att besöka andra hästsportanläggningar, bland annat Jägersro, för att täcka in bredden av hästsporter. I årskurs tre genomförs även en studieresa i ett annat europeiskt land för att uppleva hästsporten ur ett annat perspektiv.

Under den arbetsplatsförlagda perioden (totalt ca 15 veckor) kan du välja bland olika hästsporter och ridsportgrenar. Ridning, körning och skötsel av hästar ingår också och du får en god kunskap om hästen, dess behov och miljö. Det finns möjlighet att göra APL utomlands.

På Flyinge får du också träna på det praktiska arbetet med skötsel och drift inför, under och efter evenemang och tävling. Flyinge genomför ett stort antal spännande evenemang varje år. Du lär dig hantera, sköta och köra maskiner som används i yrket.

Efter utbildningen kan du gå direkt ut i arbete med just skötsel och drift av hästsportanläggningar. Du kan också välja att arbeta endast som hästskötare eller kombinera dessa två. Du kan utbilda dig vidare inom hästnäringen men också inom andra områden.

Du kan även läsa samhällsvetenskaplig högskolebehörighet under gymnasietiden om du önskar.

Här hittar du svar på vanliga frågor om ansökan och antagning. Du är alltid välkommen att kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun om det är något du undrar över.

Skanegy.se

Här kan du se förra årets digitala öppna hus.

Bo på Flyinge
Det finns flera elevhem på Flyinge för dig som behöver bo kvar på anläggningen.

För dig som vill bo nära skolan har vi tre hus som tillhör Flyinges elevhem, ett boendealternativ enbart för elever som studerar på Flyinge. Det finns plats för ca 25 elever per hus och vi blandar elever från olika klasser och årskurser.

I alla hus finns gemensamt kök, tvättstuga och vardagsrum med TV. I köket har varje elev en egen plats i kyl, frys och skafferi, tvättstugan bokar man från gång till gång. I två av husen finns egen duch och toalett på varje rum och i det tredje huset finns gemensamma duschrum och toaletter i korridoren.

Det finns både dubbelrum och enkelrum i alla hus och de är möblerade med säng, skrivbord, garderob, nattduksbord, och sänglampa. I groventrén finns skåp för förvaring av ridkläder. Vid ansökan om boende får du önska om du helst vill bo i dubbelrum eller enkelrum. Beroende på efterfrågan kan det hända att du inte får ditt förstahandsval.

Middagar ingår i hyran och serveras i restaurangen mån-tor. Elever får stanna på elevhemmet under helgerna, då lagar dock var och en sin egen mat. På kvällar och helger anordnas aktiviteter med jämna mellanrum för att erbjuda en aktiv fritid för alla elever. Tex. filmkväll, spela spel, pluggstuga, föreläsning, baka, promenera, träna på gymmet, pyssla i stallet, träna inför hästskötarexamen mm.

Elevhemspersonal finns på plats alla skolveckor, mån-sön kl 18.00-06.00, de sover då i ett av elevhemmets hus. För att nå den som jobbar ringer man vår jourtelefon – 046 649 49. På loven kan bemanningsgraden variera beroende på hur många elever som är kvar på elevhemmet.

Priset ligger mellan 3900 och 4800 kr/mån beroende på om man bor i dubbelrum eller enkelrum samt om man har egen dusch och toa på rummet eller ej. I detta pris ingår middagar 4 dagar/vecka under alla skolveckor, personal, aktiviteter samt el och wifi. Priset kan komma att justeras efter hand vid ökade omkostnader.

Under sommaren används två av husen som vandrarhem och eleverna behöver därför flytta ut sina tillhörigheter under lovet. Inflytt och utdelning av nycklar sker helgen innan första skoldagen.

Frågor gällande elevhemmet besvaras av elevhemschef Sara Hiller

Ansök om elevboende här

Ladda ner mer information

Gymnasiet Flyinge – anläggnings- och hästskötare

Ladda ner Format: pdf Storlek: 691.4 KB

Poängplan Flyinge Hästsportgymnasium

Ladda ner Format: pdf Storlek: 374.0 KB

LÄRA

Ladda ner Format: pdf Storlek: 91.1 KB

Ordnings- och säkerhetsföreskrifter HRA

Ladda ner Format: pdf Storlek: 213.0 KB

Läsårstider 2022 – 2023

Ladda ner Format: pdf Storlek: 75.9 KB

Vanliga frågor och svar

Flyinge Hästsportgymnasium har riksintag och är riksrekryterande. Det innebär att du som bor i Sverige, Norge, Finland, Danmark och på Åland kan söka till oss. Alla elever har rätt till inackorderingsbidrag via CSN.

För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. Du kan läsa mer om behörighetskraven för yrkesprogram på Skolverkets hemsida.

Antagning baseras på betyg.

Datum för Gymnasieval 2022 (OBS! Kan variera)

 • Gymnasieval: 15 januari – 15 februari
 • Preliminär antagning: klar 15 april
 • Omval: 25 april – 15 maj
 • Slutlig antagning: Klar 1 juli
 • Sista dag för att registrera ditt svar på skanegy.se: 23 juli
 • Sent val: 7 augusti – 11 september
 • Reservantagning: 6 augusti – 13 september

Sista ansökningsdag för sen ansökan på gymnasiet följer respektive hemkommuns sista ansökningsdag. Detta datum kan variera. Under den här perioden kan du ändra ditt val, eller göra förändringar i rankningen av dina val.

Tänk på att meddela via webben om du avser att anta din plats.

För att söka till oss gör du ditt gymnasieval i din hemkommun genom deras gymnasieansökan. Bra att ha till hands när du söker är:

 1. Namnet på skolan: Flyinge Hästsportgymnasium
 2. Kommun: Lund kommun, kommunkod 1281
 3. Program: Naturbruksprogram – särskild variant
 4. Ansökningskod/Studievägskod: NBHASVOR

Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogram med fyra nationella inriktningar(Djur, Lantbruk, Skog och Trädgård).

Hos oss på Flyinge Hästsportgymnasium läser du en särskild variant av Naturbruksprogrammet som bara finns hos oss, yrkesutgången är Hästskötare – inriktning skötsel och drift av hästsportanläggningar.

Alla nationella gymnasieprogram innehåller 2500/2700 gymnasiepoäng. På Flyinge Hästsportgymnasium får du grundläggande högskolebehörighet och har möjlighet att läsa till samhällsvetenskaplig högskolebehörighet. Ett poäng kan i princip översättas till en studietimme. Man särskiljer på gymnasiegemensamma ämnen (som alla program läser), programgemensamma ämnen (som är specifika för programmet), inriktningsämnen, programfördjupningsämnen (som är specifika för inriktningen), individuella val (som är valbara kurser) samt gymnasiearbetet.

Flyinge Hästsportgymnasium erbjuder yrkesutgången Hästskötare – inriktning skötsel och drift av hästsportanläggningar.

Naturbruksprogrammet förbereder dig för yrkeslivet och när du tar studenten är du redo att kliva direkt ut i arbetslivet.

Ja, hos oss läser du Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6. Om du dessutom vill ha samhällsvetenskaplig högskolebehörighet, läser du även Samhällskunskap 1a2, Historia 1a2 och Matematik 2a.

Vi erbjuder även andra kurser, beroende på intresse och behov.

När du läser ett yrkesprogram ingår Arbetsplatsförlagt lärande (APL) i utbildningen. Under APL:en är det tänkt att du ska möta arbetslivet på riktigt.

Du kommer att ha sammanhängande praktik ute på andra hästsportanläggningar än Flyinge. Då blir du, trots att du är elev, en bland andra kollegor och får testa på dina kunskaper och färdigheter i det verkliga arbetslivet. Det ger dig många värdefulla kontakter för det fortsatta arbetslivet och ovärderliga erfarenheter.

Många av våra elever har med sig egen häst hit och det finns möjlighet till uppstallning.

Som elev på en riksrekryterande utbildning har du rätt till inackorderingsbidrag om du inte har möjlighet att åka kommunalt till Flyinge Kungsgård från din hemadress.

Inackorderingsbidraget ska ersätta del av utgifter för hyra av bostad på studieorten, fördyrat uppehälle och resor mellan studieorten.

Flyinge Hästsportgymnasium är en friskola och du söker via CSN.
Bidragets storlek påverkas av hur lång resväg du har.

Kontaktpersoner
Åsa Thybeck Rektor Ridsportgymnasiet Strömsholm och Flyinge Hästsportgymnasium
Helen Rosvall Utbildningsadministratör
Teresa Holmberg Flyingehästsportgymansium

Fler utbildningar

Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.