Gymnasieprogram

Flyinge Hästsportgymnasium

Nu kan du söka till en helt ny gymnasieutbildning, med goda utsikter till jobb direkt efter skolan. Från och med hösten 2019 startar vi en hästskötarutbildning med inriktning på drift och skötsel av hästsportanläggningar.

Utbildningen är riksrekryterande vilket innebär att du kan söka oavsett var du bor eftersom du får inackorderingsbidrag från din hemkommun.

Flyinge ger dig tillgång till tränare med OS-meriter, hästar av toppklass och engagerade, kompetenta lärare. Tillsammans med Ridskolan Strömsholm bildar vi Swedish Equestrian Centers of Excellence och vår ambition är att erbjuda excellens på alla plan.

LÄS MER OM ANSÖKAN PÅ SKANEGY.SE

Här hittar du svar på vanliga frågor om ansökan och antagning. Du är alltid välkommen att kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun om det är något du undrar över.

Skanegy.se

Här kan du se förra årets digitala öppna hus: https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=IcS2o8vwnqI&app=desktop

Om utbildningen

Utbildningen är helt ny med start 2019. Kunskap om skötsel och drift av Hästsportanläggningar har efterfrågats under fler år. Sveriges alla hästsporter behöver personer med denna kombination av kompetens, så arbetsmarknaden är stor.

Utbildningen ger dig en bred kunskap om hästsport, dess olika förutsättningar och behov. Såväl teori som praktik genomförs i Flyinges lokaler. Hela anläggningen används och undervisning kommer att ske utomhus likväl som inomhus.

Under åren kommer ni också att besöka andra hästsportanläggningar, bland annat Jägersro, för att täcka in bredden av hästsporter. Under den arbetsplatsförlagda perioden (totalt ca 15 veckor) kan du välja bland olika hästsporter och ridsportgrenar.

På Flyinge får du också träna på det praktiska arbetet med skötsel och drift inför, under och efter evenemang och tävling. Flyinge genomför ett stort antal spännande evenemang varje år.

Ridning, körning och skötsel av hästar ingår också och du får en god kunskap om hästen, dess behov och miljö. Du lär dig hantera, sköta och köra maskiner som används i yrket.

Efter utbildningen kan du gå direkt ut i arbete med just skötsel och drift av hästsportanläggningar. Du kan också välja att arbeta endast som hästskötare eller kombinera dessa två. Du kan utbilda dig vidare inom hästnäringen men också inom andra områden.

Du kan självklart läsa högskolebehörighet under gymnasietiden om du önskar.

Skugga på Flyinge Hästsportgymnasium

Är Du nyfiken på hur det kan vara att läsa på Flyinge Hästsportgymnasium?

Ett Naturbruksprogram – särskild variant som ger dig en yrkesutgång som hästskötare med inriktning skötsel och drift av hästsportanläggning.
Flyinge Hästsportgymnasium är en unik utbildning som bara finns hos oss på Flyinge och som passar dig som vill arbeta med hästar samt skötsel och drift av hästsportanläggning.

Anmäl ditt intresse att skugga en elev under en dag!

ANMÄL DIG HÄR

Bo på Flyinge
Det finns flera elevhem på Flyinge för dig som behöver bo kvar på anläggningen.

För dig som vill bo nära skolan har vi tre hus som tillhör Flyinges elevhem, ett boendealternativ enbart för elever som studerar på Flyinge. Det finns plats för ca 25 elever per hus och vi blandar elever från olika klasser och årskurser.

I alla hus finns gemensamt kök, tvättstuga och vardagsrum med TV. I köket har varje elev en egen plats i kyl, frys och skafferi, tvättstugan bokar man från gång till gång. I två av husen finns egen duch och toalett på varje rum och i det tredje huset finns gemensamma duschrum och toaletter i korridoren.

Det finns både dubbelrum och enkelrum i alla hus och de är möblerade med säng, skrivbord, garderob, nattduksbord, och sänglampa. I groventrén finns skåp för förvaring av ridkläder. Vid ansökan om boende får du önska om du helst vill bo i dubbelrum eller enkelrum. Beroende på efterfrågan kan det hända att du inte får ditt förstahandsval.

Middagar ingår i hyran och serveras i restaurangen mån-tor. Elever får stanna på elevhemmet under helgerna, då lagar dock var och en sin egen mat. På kvällar och helger anordnas aktiviteter med jämna mellanrum för att erbjuda en aktiv fritid för alla elever. Tex. filmkväll, spela spel, pluggstuga, föreläsning, baka, promenera, träna på gymmet, pyssla i stallet, träna inför hästskötarexamen mm.

Elevhemspersonal finns på plats alla skolveckor, mån-sön kl 18.00-06.00, de sover då i ett av elevhemmets hus. För att nå den som jobbar ringer man vår jourtelefon – 046 649 49. På loven kan bemanningsgraden variera beroende på hur många elever som är kvar på elevhemmet.

Priset ligger mellan 3900 och 4800 kr/mån beroende på om man bor i dubbelrum eller enkelrum samt om man har egen dusch och toa på rummet eller ej. I detta pris ingår middagar 4 dagar/vecka under alla skolveckor, personal, aktiviteter samt el och wifi. Priset kan komma att justeras efter hand vid ökade omkostnader.

Under sommaren används två av husen som vandrarhem och eleverna behöver därför flytta ut sina tillhörigheter under lovet. Inflytt och utdelning av nycklar sker helgen innan första skoldagen.

Frågor gällande elevhemmet besvaras av elevhemschef Sara Hiller

Ansök om elevboende här

Ladda ner mer information

Gymnasiet Flyinge – anläggnings- och hästskötare

Ladda ner Format: pdf Storlek: 691.4 KB

Studieplan Flyinge Hästsportgymnasium

Ladda ner Format: pdf Storlek: 1.2 MB

Plan mot kränkande behandling

Ladda ner Format: pdf Storlek: 261.8 KB

LÄRA

Ladda ner Format: pdf Storlek: 91.1 KB

Ordnings- och säkerhetsföreskrifter HRA

Ladda ner Format: pdf Storlek: 181.6 KB

Ansökan om elevboende

Skicka in din ansökan senast den 30/6 för besked om du fått ett rum eller ej innan vi går på semester. Ansökningar som kommer in senare än detta datum kommer inte att behandlas förrän veckan innan skolstart och vi kan då inte meddela om du fått en plats eller ej förrän väldigt tätt inpå skolstarten. Det går bra att skicka in ansökan om boende trots att man bara fått preliminärt antagningsbesked. Om det skulle vara så att du inte kommer in på utbildningen är det bara att du hör av dig så tar vi bort dig från våra boendelistor.

Ladda ner Format: pdf Storlek: 83.6 KB

Läsårstider 2022 – 2023

Ladda ner Format: pdf Storlek: 76.0 KB

Vanliga frågor och svar

Flyinge Hästsportgymnasium har riksintag och är riksrekryterande. Det innebär att du som bor i Sverige, Norge, Finland, Danmark och på Åland kan söka till oss. Alla elever har rätt till inackorderingsbidrag via CSN.

För att bli antagen behöver du behörighet för yrkesutbildning på gymnasiet (minst E i fem ämnen samt E i svenska, engelska och matematik). Du kan läsa mer om behörighetskraven för yrkesprogram på Skolverkets hemsida.

Om vi har fler sökande än antal platser (30) sker urval baserat på betyg från grundskolan.

Sista ansökningsdag är den 15 februari 2020. Det är omvalsperiod i vårt upptagningsområde mellan 25 april och 15 maj. Under den här perioden kan du ändra ditt val, eller göra förändringar i rankningen av dina val.
Det slutgiltiga antagningsbeskedet är klar 1 juli.

Tänk på att meddela via webben om du avser att anta din plats.

För att söka till oss gör du ditt gymnasieval i din hemkommun genom deras gymnasieansökan. Bra att ha till hands när du söker är:

  1. Namnet på skolan: Flyinge Hästsportgymnasium
  2. Kommun: Lund kommun, kommunkod 1281
  3. Program: Naturbruksprogram – särskild variant
  4. Ansökningskod/Studievägskod: NBHASVOR

Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogram med fyra nationella inriktningar(Djur, Lantbruk, Skog och Trädgård).

Hos oss på Flyinge Hästsportgymnasium läser du en särskild variant av Naturbruksprogrammet som bara finns hos oss, yrkesutgången är Hästskötare – inriktning skötsel och drift av hästsportanläggningar.

Alla nationella gymnasieprogram innehåller 2 500 gymnasiepoäng. Ett poäng kan i princip översättas till en studietimme. Man särskiljer på gymnasiegemensamma ämnen (som alla program läser), programgemensamma ämnen (som är specifika för programmet), inriktningsämnen, programfördjupningsämnen (som är specifika för inriktningen), individuella val (som är valbara kurser) samt gymnasiearbetet.

På Naturbruksprogrammet kommer du att läsa fler karaktärsämnen än ”vanliga” ämnen.

Flyinge Hästsportgymnasium erbjuder yrkesutgången Hästskötare – inriktning skötsel och drift av hästsportanläggningar.

Till skillnad från högskoleförberedande program så förbereder Naturbruksprogrammet dig för yrkeslivet och när du tar studenten är du redo att kliva direkt ut i arbetslivet. Du kan också välja att läsa högskolebehörighet så att du kan studera vidare.

Ett yrkesprogram ger inte automatiskt behörighet för vidare studier. Vill du senare kunna studera vidare på högskola eller universitet behöver du läsa så kallade högskoleförberedande kurser i svenska och engelska, och eventuellt matematik. Vi erbjuder de här kurserna inom ramen för de individuella valen.

För att få grundläggande behörighet till högskolan behöver du läsa Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6. Vi erbjuder också Matematik 2a och några andra kurser, beroende på intresse och behov som ger särskild behörighet till högskolan.

När du läser ett yrkesprogram ingår Arbetsplatsförlagt lärande (APL) i utbildningen. Under APL:en är det tänkt att du ska möta arbetslivet på riktigt.

Du kommer att ha sammanhängande praktik ute på andra hästsportanläggningar än Flyinge. Då blir du, trots att du är elev, en bland andra kollegor och får testa på dina kunskaper och färdigheter i det verkliga arbetslivet. Det ger dig många värdefulla kontakter för det fortsatta arbetslivet och ovärderliga erfarenheter.

Många av våra elever har med sig egen häst hit, men privata hästar används generellt sett inte i utbildningen.

Uppstallning av egen häst sker oftast utanför skolan, men vi har god kontakt med många omkringliggande stallar, och hjälper gärna till med kontaktförmedling.

Har du med dig egen häst hit finns möjlighet att träna privat under kvällstid för någon av våra duktiga instruktörer.

Du kan kostnadsfritt nyttja ridhus och banor under lediga tider, vardag som helg.

Som elev på en riksrekryterande utbildning har du rätt till inackorderingsbidrag om du inte har möjlighet att åka kommunalt till Flyinge Kungsgård från din hemadress.

Inackorderingsbidraget ska ersätta del av utgifter för hyra av bostad på studieorten, fördyrat uppehälle och resor mellan studieorten.

Flyinge Hästsportgymnasium är en friskola och du söker via CSN.
Bidragets storlek påverkas av hur lång resväg du har.

Kontaktpersoner
Åsa Thybeck Rektor Ridsportgymnasiet Strömsholm och Flyinge Hästsportgymnasium
Helen Rosvall Utbildningsadministratör
Ulrika Sneitz Lärare, Flyinge Hästsportgymnasium

Fler utbildningar

Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.