Gymnasieprogram

Flyinge Hästsportgymnasium

Hösten 2019 startades en gymnasieutbildning med yrkesutgång Hästskötare - inriktning skötsel och drift av hästsportanläggningar. Som elev hos oss kan du även välja att läsa utökat program som ger samhällsvetenskaplig högskolebehörighet. Det är en utbildning med goda utsikter till jobb direkt efter skolan.

Utbildningen är riksrekryterande vilket innebär att du kan söka oavsett var du bor eftersom du får inackorderingsbidrag från din hemkommun.

Tillsammans med Ridskolan Strömsholm bildar vi Swedish Equestrian Centers of Excellence och vår ambition är att erbjuda excellens på alla plan.

Om utbildningen

Kunskap om skötsel och drift av Hästsportanläggningar har efterfrågats under fler år. Sveriges alla hästsporter behöver personer med denna kombination av kompetens, så arbetsmarknaden är stor.

Utbildningen ger dig en bred kunskap om hästsport, dess olika förutsättningar och behov. Såväl teori som praktik genomförs i Flyinges lokaler. Hela anläggningen används och undervisning kommer att ske utomhus likväl som inomhus.

Under åren kommer ni också att besöka andra hästsportanläggningar, bland annat Jägersro, för att täcka in bredden av hästsporter. I årskurs tre genomförs även en studieresa i ett annat europeiskt land för att uppleva hästsporten ur ett annat perspektiv.

Under den arbetsplatsförlagda perioden (totalt ca 15 veckor) kan du välja bland olika hästsporter och ridsportgrenar. Ridning, körning och skötsel av hästar ingår också och du får en god kunskap om hästen, dess behov och miljö. Det finns möjlighet att göra APL utomlands.

På Flyinge lär du dig att hantera, sköta och köra maskiner som används i yrket. Anläggningen genomför ett stort antal spännande evenemang varje år, där du har möjlighet att träna på det praktiska arbetet med skötsel och drift inför, under och efter evenemang och tävling.

Efter utbildningen kan du gå direkt ut i arbete med just skötsel och drift av hästsportanläggningar. Du kan också välja att arbeta endast som hästskötare eller kombinera dessa två. Du kan utbilda dig vidare inom hästnäringen men också inom andra områden.

Du kan även läsa samhällsvetenskaplig högskolebehörighet under gymnasietiden om du önskar.

Här hittar du svar på vanliga frågor om ansökan och antagning. Du är alltid välkommen att kontakta det antagningskansli som har hand om din hemkommun om det är något du undrar över.

Skanegy.se

Här kan du se förra årets digitala öppna hus.

Bo på Flyinge
Det finns flera elevhem på Flyinge för dig som behöver bo kvar på anläggningen.

För dig som vill bo nära skolan har vi tre hus som tillhör Flyinges elevhem. Flyingegården som ligger 1 km norr om Flyinges anläggning samt Norra och Södra elevhemmen som ligger 200 meter från Stora Ridhuset.

Flyinges elevhem är ett boendealternativ enbart för elever som studerar på Flyinge. Att bo på ett elevboende är både spännande och utvecklande. Ungdomarna får lära sig att ta ansvar och samarbeta med övriga huskamrater för att skapa en hemmiljö där alla trivs och känner sig välkomna. Stort ansvar läggs på varje individ att sköta städning och kommunicera med övriga boende.

Pris

Priset ligger mellan 3900 och 4800 kr/mån beroende på om man bor i dubbelrum eller enkelrum samt om man har egen dusch och toa på rummet eller ej. I detta pris ingår middagar 4 dagar/vecka, personal, aktiviteter, el och wifi. Priset kan komma att justeras efter hand vid ökade omkostnader.

Under sommaren används Norra och Södra elevhemmen som vandrarhem och eleverna behöver därför flytta ut sina tillhörigheter under sommarlovet. Inflyttning och utdelning av nycklar sker tidigast helgen innan första skoldagen.

Måltider

Frukost ordnar eleverna själva varje dag. Lunch serveras i restaurangen i Stora ridhuset alla skoldagar och middagar serveras mån-tor alla skolveckor. Priset för middagarna är utslaget över hela läsåret och inbakat i månadshyran så därför är priset detsamma även under loven (undantaget sommarlovet då ingen hyra utgår). Om eleven gör sin praktik på annan ort dras kostnaden för maten av från den månadens faktura. Elever som stannar på elevhemmet under helgerna får laga all sin egen mat.

Elevhemsteamet

Teamet består av en elevhemschef (Sara Hiller) och två elevhemscoacher (Niclas Swerre och Amanda Svensson). Varje kväll och natt under skolveckorna finns en personal på plats för att stötta eleverna i olika situationer och för att arrangera olika aktiviteter tillsammans med ungdomarna. Framåt natten sover personalen antingen på Flyingegården eller Norra elevhemmet.

För att nå den ur elevhemsteamet som är i tjänst mellan 18.00 och 06.00 ringer man vår jourtelefon 046 649 49. Det finns alltså ingen personal från elevhemmet som är tillgänglig dygnet runt. Dagtid får eleverna vända sig till personal på skolan och övrig tid får eleverna hjälpa varandra eller vänta tills personal är i tjänst. På loven kan bemanningsgraden variera beroende på hur många elever som är kvar på elevhemmet.

Aktiviteter

På kvällar och helger anordnas regelbundet aktiviteter för att erbjuda en aktiv och givande fritid för alla elever.

Aktiviteter som anordnas varje vecka är:

 • Måndagsridning, vilket innebär markarbete/hoppning i Stora ridhuset (där elever med egen häst vanligtvis inte får rida självständigt)
 • Tisdagsträning bestående av varierande gruppträningspass i gymmet med fokus på övningar som passar för ryttare
 • Skjuts till Ica varje torsdag för inköp av matvaror

På helgerna hittar vi på lite olika saker beroende på säsong och särskilda önskemål t.ex. filmkväll, spela spel, pluggstuga, föreläsning, baka, promenera, pyssla i stallet, träna inför hästskötarexamen mm.

Gemensamma utrymmen

I alla hus finns gemensamt kök, tvättstuga och vardagsrum med TV. I köket har varje elev en egen plats i kyl, frys och skafferi. Tvättstugan bokar man från gång till gång likt hur det brukar vara i hyreshus. På Norra och Södra elevhemmen finns dusch och toalett på varje rum och på Flyingegården finns gemensamma duschrum och toaletter i korridoren. I groventrén i alla hus finns skåp för förvaring av ridkläder. Beroende på antal elever kan man behöva dela skåp.

Rummen

Det finns både dubbelrum och enkelrum i husen. Rummen är enkelt möblerade med säng, skrivbord, stol, garderob, nattduksbord, och sänglampa. I vissa av dubbelrummen finns av utrymmesskäl endast ett skrivbord att dela på. För att få en hemtrevligare känsla kan eleverna sätta sin egen prägel på rummet med t.ex egen matta, växter, gardiner, ljusslinga, golvlampa, kuddar, filtar, planscher och liknande. I vissa fall kan även mindre hyllor och dylikt skruvas upp i samråd med personal. Eleven får också placera möblerna på valfritt sätt och ta dit egna möbler i mån av plats. Inga av boendets möbler får tas ut ur rummet. Detta för att säkerställa att rummen är kompletta vid läsårets slut då husen används som vandrarhem.

 

Vid ansökan om boende får du önska om du helst vill bo i dubbelrum eller enkelrum samt om du önskar bo på Flyingegården eller Norra/Södra elevhemmet. Då efterfrågan på enkelrum är mycket stor kan vi inte erbjuda det till alla, så för att bo på elevhemmet måste du vara beredd att dela rum med någon du inte känner. Detta kan kännas ovant till en början, men kom ihåg att din rumskamrat är i samma situation och det brukar inte vara några problem att kunna varva ner inne på rummet då de flesta vill koppla av och ta det lugnt när man väl ska sova. Övrig tid kan man umgås med andra boende i de gemensamma utrymmena som kök och TV-rum.

Som gymnasieelev är du garanterad en plats på vårt boende om du har behov av det för att klara dina studier. Det finns plats för ca 25 elever per hus och vi blandar elever från olika klasser och till viss del även årskurser. I åk ett får de flesta ett rum på Flyingegården och allteftersom elever flyttar ut när de tar studenten så får de som går i åk två och ett önska rum på Norra/Södra om de inte vill bo kvar i samma som de redan har.

Frågor gällande elevhemmet besvaras av elevhemschef Sara Hiller

Ansök om elevboende här

Bilder från elevhemmen

Ladda ner mer information

Gymnasiet Flyinge – anläggnings- och hästskötare

Ladda ner Format: pdf Storlek: 691.4 KB

Poängplan Flyinge Hästsportgymnasium

Ladda ner Format: pdf Storlek: 374.0 KB

LÄRA

Ladda ner Format: pdf Storlek: 91.1 KB

Ordnings- och säkerhetsföreskrifter HRA

Ladda ner Format: pdf Storlek: 213.0 KB

Läsårstider 2022 – 2023

Ladda ner Format: pdf Storlek: 91.6 KB

Vanliga frågor och svar

Flyinge Hästsportgymnasium har riksintag och är riksrekryterande. Det innebär att du som bor i Sverige, Norge, Finland, Danmark och på Åland kan söka till oss. Alla elever har rätt till inackorderingsbidrag via CSN.

För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. Du kan läsa mer om behörighetskraven för yrkesprogram på Skolverkets hemsida.

Antagning baseras på betyg.

Datum för Gymnasieval 2022 (OBS! Kan variera)

 • Gymnasieval: 15 januari – 15 februari
 • Preliminär antagning: klar 15 april
 • Omval: 25 april – 15 maj
 • Slutlig antagning: Klar 1 juli
 • Sista dag för att registrera ditt svar på skanegy.se: 23 juli
 • Sent val: 7 augusti – 11 september
 • Reservantagning: 6 augusti – 13 september

Sista ansökningsdag för sen ansökan på gymnasiet följer respektive hemkommuns sista ansökningsdag. Detta datum kan variera. Under den här perioden kan du ändra ditt val, eller göra förändringar i rankningen av dina val.

Tänk på att meddela via webben om du avser att anta din plats.

För att söka till oss gör du ditt gymnasieval i din hemkommun genom deras gymnasieansökan. Bra att ha till hands när du söker är:

 1. Namnet på skolan: Flyinge Hästsportgymnasium
 2. Kommun: Lund kommun, kommunkod 1281
 3. Program: Naturbruksprogram – särskild variant
 4. Ansökningskod/Studievägskod: NBHASVOR

Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogram med fyra nationella inriktningar(Djur, Lantbruk, Skog och Trädgård).

Hos oss på Flyinge Hästsportgymnasium läser du en särskild variant av Naturbruksprogrammet som bara finns hos oss, yrkesutgången är Hästskötare – inriktning skötsel och drift av hästsportanläggningar.

Alla nationella gymnasieprogram innehåller 2500/2700 gymnasiepoäng. På Flyinge Hästsportgymnasium får du grundläggande högskolebehörighet och har möjlighet att läsa till samhällsvetenskaplig högskolebehörighet. Ett poäng kan i princip översättas till en studietimme. Man särskiljer på gymnasiegemensamma ämnen (som alla program läser), programgemensamma ämnen (som är specifika för programmet), inriktningsämnen, programfördjupningsämnen (som är specifika för inriktningen), individuella val (som är valbara kurser) samt gymnasiearbetet.

Flyinge Hästsportgymnasium erbjuder yrkesutgången Hästskötare – inriktning skötsel och drift av hästsportanläggningar.

Naturbruksprogrammet förbereder dig för yrkeslivet och när du tar studenten är du redo att kliva direkt ut i arbetslivet.

Ja, hos oss läser du Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6. Om du dessutom vill ha samhällsvetenskaplig högskolebehörighet, läser du även Samhällskunskap 1a2, Historia 1a2 och Matematik 2a.

Vi erbjuder även andra kurser, beroende på intresse och behov.

När du läser ett yrkesprogram ingår Arbetsplatsförlagt lärande (APL) i utbildningen. Under APL:en är det tänkt att du ska möta arbetslivet på riktigt.

Du kommer att ha sammanhängande praktik ute på andra hästsportanläggningar än Flyinge. Då blir du, trots att du är elev, en bland andra kollegor och får testa på dina kunskaper och färdigheter i det verkliga arbetslivet. Det ger dig många värdefulla kontakter för det fortsatta arbetslivet och ovärderliga erfarenheter.

Många av våra elever har med sig egen häst hit och det finns möjlighet till uppstallning.

Som elev på en riksrekryterande utbildning har du rätt till inackorderingsbidrag om du inte har möjlighet att åka kommunalt till Flyinge Kungsgård från din hemadress.

Inackorderingsbidraget ska ersätta del av utgifter för hyra av bostad på studieorten, fördyrat uppehälle och resor mellan studieorten.

Flyinge Hästsportgymnasium är en friskola och du söker via CSN.
Bidragets storlek påverkas av hur lång resväg du har.

Kontaktpersoner
Åsa Thybeck Rektor Ridsportgymnasiet Strömsholm och Flyinge Hästsportgymnasium
Helen Rosvall Utbildningsadministratör
Teresa Holmberg Flyingehästsportgymansium
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.