Gymnasieprogram

Stall- och elevboende

Att bo ett elevhem kan vara både spännande och utvecklande. Du får lära dig att ta ansvar och att samarbeta med övriga huskamrater för att skapa en hemmiljö där alla trivs och känner sig välkomna.

I husen finns både dubbelrum och enkelrum. Rummen är möblerade med säng, skrivbord, stol, garderob, nattduksbord, och sänglampa. I vissa dubbelrum finns av utrymmesskäl endast ett skrivbord att dela på. För att få en hemtrevlig känsla är det fritt fram att sätta sin egen prägel på rummet med t.ex egen matta, växter, gardiner, ljusslinga, golvlampa, kuddar, filtar, planscher och liknande. I vissa fall kan även mindre hyllor och dylikt skruvas upp efter samråd med personal. Det är

också valfritt hur man vill placera möblerna och i mån av plats är det möjligt att ta med egna möbler. Inga av boendets möbler får tas ut ur rummet. Detta för att säkerställa att rummen är kompletta vid läsårets slut då husen används som vandrarhem.

I alla hus finns gemensamt kök, vardagsrum med TV och tvättstuga. I köket har varje elev en egen plats i kyl, frys och skafferi. Tvättstugan bokas från gång till gång på samma sätt som det brukar vara i ett hyreshus. På Norra och Södra elevhemmen finns dusch och toalett på varje rum och på Flyingegården finns gemensamma duschrum och toaletter i korridoren. I groventrén i alla hus finns skåp för förvaring av ridkläder. Beroende på antal elever kan skåpen ibland behöva delas med en huskamrat.

Frukost ordnar du som elev själv varje dag. Lunch serveras i restaurangen i Stora ridhuset alla skoldagar och kvällsmat serveras måndag till torsdag alla skolveckor. Priset för kvällsmaten är utslaget över hela läsåret och inbakat i månadshyran och därför är priset detsamma även under loven (undantaget sommarlovet då ingen hyra utgår). Om du under din APL gör din praktik på annan ort dras kostnaden för maten av från den månadens faktura. De som stannar på elevhemmet under helgerna lagar all sin mat själva.

Personalen som arbetar på elevboendet består av ett team om tre personer. Varje kväll och natt under skolveckorna finns en i teamet på plats på boendet. De finns där för att stötta i olika situationer och för att arrangera aktiviteter tillsammans med ungdomarna. Framåt natten sover personalen antingen på Flyingegården eller Norra elevhemmet.

Personal i elevhemsteamet är tillgänglig och i tjänst mellan 18.00 och 06.00 alla dagar under skolveckorna. För att komma i kontakt med den som arbetar går det bra att ringa telefonnummer: 046 649 49. Dagtid väder sig elever som behöver hjälp eller stöd till personal på skolan. Övrig tid hjälper eleverna varandra och vänta tills personal är i tjänst. På loven varierar bemanningsgraden beroende på hur många elever som är kvar på elevhemmet.

På kvällar och helger anordnas regelbundet aktiviteter för att erbjuda en aktiv och givande fritid för alla elever.

Aktiviteter som anordnas varje vecka är:

  • Onsdagsridning, vilket innebär markarbete i Stora ridhuset (där elever med egen häst vanligtvis inte får rida självständigt)
  • Tisdagsträning bestående av varierande gruppträningspass i gymmet med fokus på övningar som passar för ryttare
  • Skjuts till Ica varje  måndag och torsdag för inköp av matvaror

På helgerna hittar vi på lite olika saker beroende på säsong och särskilda önskemål. Det kan till exempel vara filmkväll, spela spel, pluggstuga, föreläsning, baka, promenera, pyssla i stallet, träna inför hästskötarexamen eller något annat roligt.

Vid ansökan om boende får du önska om du helst vill bo i dubbelrum eller enkelrum samt om du önskar bo på Flyingegården, Gårdala eller Norra/Södra elevhemmet. Då efterfrågan på enkelrum är mycket stor kan vi inte erbjuda det till alla. För att bo på elevhemmet måste du vara beredd att dela rum med någon du inte känner. Detta kan kännas ovant till en början, men kom ihåg att din rumskamrat är i samma situation och det brukar inte vara några problem att kunna varva ner inne på rummet då de flesta vill koppla av och ta det lugnt när man väl ska sova. Övrig tid kan man umgås med andra boende i de gemensamma utrymmena som kök och TV-rum.

Som gymnasieelev är du garanterad en plats på vårt boende om du har behov av det för att klara dina studier. Det finns plats för ca 25 elever per hus och vi blandar elever från olika klasser och till viss del även årskurser. I årskurs ett får de flesta ett rum på Flyingegården och allteftersom elever flyttar ut när de tar studenten så får de som går i årskurs två och ett önska rum på Norra/Södra om de inte vill bo kvar i det rum de har.

Under sommaren används Norra och Södra elevhemmen som vandrarhem och eleverna behöver därför flytta ut sina tillhörigheter under sommarlovet. På Flyingegården och Gårdala finns det möjlighet att ha kvar sina tillhörigheter med förutsättning att eleven ska bo på samma rum efter sommaren och i samråd med elevhemspersonalen. Inflyttning och utdelning av nycklar sker tidigast helgen innan första skoldagen.

Frågor gällande elevhemmet besvaras av elevhemscoach Niclas Swerre 

Ansök om elevboende här

Bilder från elevhemmen

Uppstallning av egen häst

Om du har en egen häst som du vill ta med dig när du påbörjar dina gymnasiestudier på Flyinge Hästsportgymnasium så finns det flera alternativ att välja på. Runt omkring Flyinge Kungsgård finns det många stall som erbjuder uppstallning i olika former. På Flyinges hemsida finns en lista över platser som vi rekommenderar. Ett annat sätt att skaffa sig en uppfattning om utbudet är att söka sig till en grupp på Facebook som handlar om boende och stallplatser i Flyingeområdet.

Det är även möjligt att stalla upp sin häst på Flyinges egen anläggning. Det finns ett begränsat antal platser att tillgå och de fylls upp efter hand som bokningar kommer in. I stallhyran ingår förutom box och tillgång till hage också grovfoder, kraftfoder, mineraler och strömedel. All skötsel av hästen inklusive mockning samt in- och utsläpp av hästen är eget ansvar.

Om du vill boka en stallplats, kontakta Elin Manninger 

Det finns möjlighet att ha med den egna hästen som skolhäst i undervisningen. Då gäller följande:

  • Hästen ska visas upp för och godkännas av ridläraren. Det genomförs i samband med terminsstart och bedömningen kan pågå under de fyra första veckorna av terminen.
  • Hästen ska användas i undervisningen vid samtliga ridlektioner under hela terminen.
  • Under de dagar som hästen inte rids i undervisningen ansvarar eleven själv för att motionera den.
  • Hästen kommer att ridas av en klasskamrat under några tillfällen per termin då ordinarie ryttare visar sina kunskaper på andra skolhästar.
  • Om hästen blir sjuk eller skadad så räknas den inte som en skolhäst och månadskostnaden kommer då att justeras till det ordinarie (ej rabatterade) priset.

Stallhyra: 5 000 kr + moms per månad (Totalkostnad: 6 250 kr)

Stallhyra skolhäst: 3 800 kr per månad (ex moms, priset = totalkostnad)

Nyheter
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.