Vinterträning för den unga hästen

Nu när det är vinter och tävlingsuppehåll så kan man passa på att stärka upp hästen inför kommande säsong. Men först måste man ge den unga hästen vila och återhämtning så att den är redo för att bygga muskler igen.

Efter en viloperiod är det bra att börja med uteritter på varierat underlag för att stärka senor, leder och ligament. Ibland känns det svårt att rida ut den unga hästen efter vila, då den kan vara pigg och sprallig. Ett bra tips är att börja ridpasset på ridbanan och sen ta sig ut med hjälp av en trygg ledarhäst.

När man rider ut så får man sjävklart anpassa träningen efter underlaget och väderförhållanden.  Är det fruset och hårt får man hålla sig till mestadels skritt. Även skrittturer är stärkande för hästen. Ofta brukar det fungera att rida på fält eller i större beteshagar när det är fruset. Finns det högre gräs eller snö att rida i så blir det mer svikt och hästen får ta i och lyfta lite extra på benen.

Andra saker som man kan passa på att förbättra under vintern är :

-Konditionen på häst och ryttare.

-Jobba extra mkt med grundridningen. Dela upp och låt det ta tid att förbättra det som behöver      förbättras som övergångar, sidvärtsrörelser, rakriktning mm.

-Hoppa serier för att förbättra hästens språngkurva och bygga styrka. Serier är även bra för hästen att bibehålla rytmen på hinder samt att ryttaren får träna upp sin följsamhet och balans

Lycka till i vintern med din häst

Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.