FAQ

Din A/B-tränare samt ridlärare level 3 får skriva på ridintygen. Tränaren får skriva på i sin gren, fälttävlanstränare och ridlärare kan skriva på både dressyr och hoppning.

Utbildningen är på heltid, schemalagd tid vardagar ca 8 tim/dag inkl stalltjänst och hästskötsel. Hästansvar även helger, stalltjänst på helg ungefär var tredje vecka.

Under praktikperioden på 7 veckor följer du praktikplatsens arbetstider.

Vilken nivå som krävs för att komma in?

För att kunna söka krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Dokumenterad riderfarenhet intygad på särskild blankett av en av Svenska Ridsportförbundet auktoriserad A- eller B-tränare alternativt Svensk Ridlärare lägst level 3. Även arbetslivserfarenhet är meriterande.

De 20 som bedöms mest lämpade tas in. Du bedöms i både hoppning och dressyr och grenarna värderas lika vid antagningsprovet. För att klara kursen måste du ha goda grunder i din ridning (sits, inverkan och balans) och rida på ungefär LA-nivå.

Egen häst kan vara med i utbildningen under förutsättning att den är på en nivå så att den passar in i grupp med andra. Det går bara att ta med 3-åringar på programmet.

Vid sidan av den egna hästen tilldelas du unghästar som du rider under olika perioder av året, för att få erfarenhet av olika åldrar och individer. Om du inte har egen häst med dig får du en extra häst av Flyinge under studietiden.

Du rider 1-3 hästar per dag. Undervisning sker 3-5 ggr per häst och vecka, därutöver är det självständigt arbete.

Utbildningen består till cirka 25 procent av teori. Teorikurserna består av både föreläsningar och olika uppgifter och projekt, såväl enskilt som i grupp.

Ja, utbildningen är studiemedelsberättigad via CSN. Läs mer på CSN:s hemsida http://www.csn.se/.

Du som är behörig kallas till ett praktisk antagningsprov under en av dagarna. Om antalet sökande överstiger 50 görs urval till antagningsprovet efter bedömningen på ridintygen.  Under ansökningsprovet delas de sökande in i mindre grupper som sedan gruppvis genomgår ridprov som avslutas med en kort analys av din egen insats. Antagningen sker i första hand efter personliga färdigheter i ridning och hästhantering. Vid ridprovet tittar vi på din grundridning och ryttarkänsla. Viktigast är din sits, balans, följsamhet, och förmåga att inverka på hästen på rätt sätt. Hoppning och dressyr bedöms lika mycket.

Du kommer att få hoppa såväl enskilda hinder som bana och dressyren bedöms via arbete med olika övningar som bedömningsledaren ger. Hästens form, tempo, balans och lösgjordhet granskas liksom din förmåga att ta till vara på hästens förutsättningar och rida vägar lämpade för övningen. Du rider två olika hästar vid provet, utbildade skolhästar, och båda i såväl dressyr som hoppning.

Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.