FAQ

Höga förkunskaper i ridning är en förutsättning för att den studerande skall klara utbildningsmålen och därmed kunna arbeta professionellt med utbildning av hästar inom de olika årgångarna.

För att komma in på en yrkeshögskoleutbildning måste du först och främst uppfylla kraven på grundläggande behörighet. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande.

Läs mer om behörighet här: Ansökan och behörighet – Yrkeshögskolan

På yrkesutbildningar finns det undantagsregler för behörigheten som gör att det finns möjligheter att söka in trotts att man saknar fullständig behörighet.
Utbildningsanordnaren bedömer om den sökande har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen trots att behörighet saknas.

Förkunskapskrav i ridning

För att bli antagen till utbildningen måste den sökande ha dokumenterad riderfarenhet på en hög nivå inom sin valda fördjupningsgren (dressyr, hoppning eller fälttävlan). Kraven är:

  • Fördjupningsgren: Minst Msv B i dressyr, 130 cm i hoppning eller 1* CNC i fälttävlan.
  • Kompletteringsgren: Minst LA:6 i dressyr, 120 cm i hoppning eller H100 i fälttävlan.

Om den sökande har den dokumenterade riderfarenhet som krävs, blir denne kallad till ett antagningsprov. Detta består av:

  1. Dressyrprov
  2. Hoppningsprov

Antagningsprovet genomförs på Flyinge den 16/5.

Varje del bedöms med max 30 poäng, och den sökande behöver minst 39 av 60 möjliga poäng för att bli godkänd och därmed behörig till utbildningen.

Sammanfattningsvis innebär detta att endast ryttare med en hög nivå av ridkunskap, som kan styrka sin riderfarenhet genom videomaterial och prov, kan bli antagna till utbildningen.

Det innebär att den sökande måste kunna visa sin färdighet i ridning där utbildningsanordnaren kan bedöma moment i både hoppning och dressyr.

Med dokumenterad riderfarenhet menas att den sökande måste kunna styrka sin kompetens i ridning genom att:

  1. Skicka in en video som visar ridning (moment i hoppning och dressyr), antingen genom film enligt särskilda instruktioner från utbildningsanordnaren eller genom resultat från tävling eller träning.
  2. Visa sin nivå både i fördjupningsgrenen och i en kompletterande gren där ryttaren kan bedömas ha förmåga, kunskap och färdigheter i moment både för hoppning och dressyr.
  3. Bedömning av färdigheter i ridning ska vara godkända för att den sökande ska kunna gå vidare till antagningsprov.

 

Samtliga sökande med dokumenterade riderfarenheter enligt ovanstående kriterier kallas till
antagningsprov. Godkänt ridprov ingår i krav på särskilda förkunskaper. Provet består av två delar, ridning i dressyr och ridning i hoppning.

 

När antagningstiden har gått ut (15/4) kommer alla sökande att få instruktioner skickade till sig som beskriver ridmoment som filmerna ska innehålla.

Du som söker ska visa en film med moment i fördjupningsgren och en film med moment i kompletterande gren.

För de som väljer hoppning som fördjupningsgren ska en film visa hoppning och en film visa moment i dressyr. ¨

För de som väljer dressyr som fördjupningsgren ska en film visa dressyr och en film visa moment i hoppning.

Filmerna som visar ridning (moment i hoppning och dressyr) kan antingen vara en film som är filmad enligt instruktionerna som skickas ut. Men det gå också bra att skicka in en film som är från en tävling eller en träning där liknande moment enligt instruktionerna visas.

Filmen ska Visa sin nivå både i fördjupningsgrenen och i en kompletterande gren där ryttaren kan bedömas ha förmåga, kunskap och färdigheter i moment både för hoppning och dressyr.

Om du som söker inte kan visa film i båda grenarna, eller inte kan utföra momenten på den nivån enligt instruktionerna, kan du ändå söka.

Då skickar du in det du kan filma och kan visa. Du kommer att bedömas utifrån de filmer du skickar in.

På yrkesutbildningar finns det undantagsregler för behörigheten som gör att det finns möjligheter att söka in trotts att man saknar fullständig behörighet.
Utbildningsanordnaren bedömer om den sökande har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen trots att behörighet saknas.

Läs mer om behörighet på yrkesutbildningar här Ansökan och behörighet – Yrkeshögskolan

Utbildningen är 120 veckor lång och innehåller även 30 veckors LIA, lärande i arbetslivet, där den studerande får möjlighet att utveckla sina kunskaper utanför Flyinge.

120 veckor motsvarar 600 YH-poäng och leder till en Yrkeshögskoleexamen.

Utbildningen är på heltid, dvs studietakt 100% och den är platsbunden.

Det finns möjlighet att få ha med egen häst i utbildningen efter överenskommelse med lärarteamet.

Det förutsätter att plats finns och hästen passar in i utbildningens kursplan.

Mer information om uppstallning, kontakta Stallchef Anna Nilsson

Har du ingen egen häst behöver du inte ha med dig den till utbildningen. Vi står för utbildningsmaterial och tillgodoser dig med hästar under din studietid.

Ansökan öppnar den 15 februari och stänger den 15 april. 

Du ansöker till utbildningen via Yh-ansökan.se Handlingar som betyg och intyg skickar du in via ansökningsportalen Yh-antagning.se

Vi förlänger sista dagen för att komplettera med gymnasiebetyg.

Är du gymnasiestudent och avslutar din gymnasieutbildning under vårterminen 2025, har du möjlighet att komplettera ansökan med slutbetyg fram till 1 juli

I ansökan lämnar du in ditt senaste betygsdokument från höstterminen 2024 och kompletterar med slutbetyg senast 1 juli.

Som studerande inom yrkeshögskolan har du rätt att vid behov få särskilt pedagogiskt stöd under dina studier.

Mer information om vilka stödinsatser eller anpassningar som kan bli aktuella kan du läsa om här Pedagogiskt stöd och tillgänglighet – Yrkeshögskolan (yrkeshogskolan.se)

Informera om ditt behov av stöd.

Det är ditt ansvar som studerande att berätta för skolan att du har svårigheter i studierna och har behov av stödinsatser i form av särskilt pedagogiskt stöd.

Du behöver då styrka ditt behov av stöd. Det kan du göra genom att visa att du under tidigare utbildning har fått hjälp motsvarande särskilt pedagogiskt stöd, t ex att du fått undervisning i mindre grupp eller någon annan form av stödinsats. Ditt behov av stöd kan också intygas av lärare på pågående utbildning.

Om ditt behov av stöd beror på en konstaterad varaktig funktionsnedsättning kan skolan ansöka om att få ekonomiskt bidrag från Myndigheten för yrkeshögskolan för vissa stödinsatser. Du måste då lämna ett underlag till skolan som bekräftar den funktionsnedsättning som gör att du behöver särskilt pedagogiskt stöd. Underlaget ska vara utfärdat av en person med kompetens att göra sådana bedömningar.

Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.