Yrkesutbildning

Unghästutbildare – grundutbildning

Drömmer du om att bli unghästutbildare och lära dig av några av landets främsta unghästlärare? Då är Unghästutbildare - grundutbildning, något för dig! Med ett kvalitetssäkrat system utbildar vi morgondagens unghästutbildare och trygga hästar för både toppsport och ridskola!
Om utbildningen

Under utbildningen till unghästutbildare, som är en unik utbildning i Sverige, så möter du hästar i åldern 2,5 – 6 år. Du lär dig att skapa ett tydligt system för unghästutbildning med syfte att ta fram såväl framstående sporthästar som skolhästar av god kvalitet. Tyngdpunkten i utbildningen ligger på praktisk hästutbildning men den ger också de teoretiska kunskaper som yrket kräver.

I samtliga kurser läggs stor vikt vid kopplingen mellan teori och praktik. Du guidas av våra kunniga lärare och knyter många kontakter inom hästnäringen i såväl Sverige som utomlands.

Målet efter avslutad utbildning är att du som studerande ska kunna arbeta som unghästutbildare, som egen företagare eller anställd, på ett självständigt och yrkesmässigt sätt. Det är en utbildning inom Yrkeshögskolan (220 YH-poäng) och leder till Yrkeshögskoleexamen.

Utbildningen till Unghästutbildare har funnits sedan 2006 och sedan dess har alltifrån VM-hästen Cafino till skolhästar och hobbyhästar utbildats på Flyinge.

  •  Utbildning av hästar mellan 2,5-6 års ålder.
  •  Du lär dig ett tydligt system för unghästutbildning med syfte att ta fram såväl framstående sporthästar som skolhästar av god kvalité.
  • Tyngdpunkten ligger på praktiskt hästutbildning men den ger också den teoretiska kunskap som yrket kräver. Stor koppling mellan teori och praktik.
  • Du rider mellan 1-3 hästar per dag.
  • Du rider samma häst under minst 7 veckor, för att sedan byta. Vilket gör att du får erfarenhet av olika individer i olika åldrar.
  • I utbildningen ingår praktik (LIA=Lärande i arbete) under 7 veckor, LIA görs hos en etablerad unghästutbildare. Många LIA-perioder har lett till senare anställning
Vanliga frågor

Din A/B-tränare samt ridlärare level 3 får skriva på ridintygen. Tränaren får skriva på i sin gren, fälttävlanstränare och ridlärare kan skriva på både dressyr och hoppning.

Utbildningen är på heltid, schemalagd tid vardagar ca 8 tim/dag inkl stalltjänst och hästskötsel. Hästansvar även helger, stalltjänst på helg ungefär var tredje vecka.

Under praktikperioden på 7 veckor följer du praktikplatsens arbetstider.

Vilken nivå som krävs för att komma in?

För att kunna söka krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Dokumenterad riderfarenhet intygad på särskild blankett av en av Svenska Ridsportförbundet auktoriserad A- eller B-tränare alternativt Svensk Ridlärare lägst level 3. Även arbetslivserfarenhet är meriterande.

De 20 som bedöms mest lämpade tas in. Du bedöms i både hoppning och dressyr och grenarna värderas lika vid antagningsprovet. För att klara kursen måste du ha goda grunder i din ridning (sits, inverkan och balans) och rida på ungefär LA-nivå.

Egen häst kan vara med i utbildningen under förutsättning att den är på en nivå så att den passar in i grupp med andra. Det går bara att ta med 3-åringar på programmet.

Vid sidan av den egna hästen tilldelas du unghästar som du rider under olika perioder av året, för att få erfarenhet av olika åldrar och individer. Om du inte har egen häst med dig får du en extra häst av Flyinge under studietiden.

Du rider 1-3 hästar per dag. Undervisning sker 3-5 ggr per häst och vecka, därutöver är det självständigt arbete.

Utbildningen består till cirka 25 procent av teori. Teorikurserna består av både föreläsningar och olika uppgifter och projekt, såväl enskilt som i grupp.

Ja, utbildningen är studiemedelsberättigad via CSN. Läs mer på CSN:s hemsida http://www.csn.se/.

Du som är behörig kallas till ett praktisk antagningsprov under en av dagarna. Om antalet sökande överstiger 50 görs urval till antagningsprovet efter bedömningen på ridintygen.  Under ansökningsprovet delas de sökande in i mindre grupper som sedan gruppvis genomgår ridprov som avslutas med en kort analys av din egen insats. Antagningen sker i första hand efter personliga färdigheter i ridning och hästhantering. Vid ridprovet tittar vi på din grundridning och ryttarkänsla. Viktigast är din sits, balans, följsamhet, och förmåga att inverka på hästen på rätt sätt. Hoppning och dressyr bedöms lika mycket.

Du kommer att få hoppa såväl enskilda hinder som bana och dressyren bedöms via arbete med olika övningar som bedömningsledaren ger. Hästens form, tempo, balans och lösgjordhet granskas liksom din förmåga att ta till vara på hästens förutsättningar och rida vägar lämpade för övningen. Du rider två olika hästar vid provet, utbildade skolhästar, och båda i såväl dressyr som hoppning.

Följ Unghästutbildareleverna på Instagram
Ladda ner

Unghästutbildning ridintyg

Kursplan Unghästprogrammet

Policy Hästhållning

Ladda ner Format: pdf Storlek: 209.1 KB

Kontaktperson
Olof Axelsson Lärare dressyr, unghäst, tömkörning, träningslära, Beridarprogrammet, Unghästutbildningen (mentor och programsamordnare).
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.

Flyinge.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.