Gymnasieprogram

Hippologigymnasiet

Enligt beslut från huvudmannen, Lunds kommun, kommer programmet inte att starta hösten 2022

Om utbildningen

Hippologigymnasiet är ett Naturvetenskapligt program med häst på schemat, en unik utbildning som bara finns hos oss på Flyinge och som passar dig med höga ambitioner. Utbildningen bedrivs i samarbete med populära Polhemskolan i Lund där du läser dina teoretiska NV-ämnen under fyra dagar i veckan. Den femte dagen är du hos oss på Flyinge och läser dina hästämnen. En kombination utöver det vanliga, alltså.

Många som har gått Hippologigymnasiet hos oss har gått direkt vidare till högskolan, flera av dem är framgångsrika både som Hippologer, agronomer, ingenjörer och veterinärer.

Möt elever

VARFÖR SÖKTE DU HIPPOLOGIGYMNASIET?
Hör elever i år 3 på Hippologigymnasiet berätta om varför de valde programmet.

ELEVARBETE I ETOLOGIKURSEN:
Se en etologistudie som Hippologigymnasieeleverna, Emelie, Sofia och Andréa gjort och publicerat:

Bo på Flyinge

För dig som bor långt ifrån Flyinge finns det möjlighet till boende på något av Flyinges elevboenden.

Vi har tre större boenden med cirka 25 elever/hus. Två av elevhemmen har rum med egen dusch och toalett, Flyingegården har gemensamma duschar och toaletter. Det finns både dubbelrum och enkelrum, rummen är fullt möblerade.

Kök och allrum med TV delar du med de andra eleverna och varje elev får tilldelat ett mindre utrymme i skafferi, kyl och frys. Det finns förvaringsskåp för rid/stallkläder.

Du äter lunch i skolan (Polhemsskolan / Flyinges skolrestaurang)  måndag – fredag och middag måndag – torsdag i Flyinges skolrestaurang.

Elevhemspersonal finns på plats vardagar fram till 21, på fredagar till 15, ej på loven.

Frågor gällande elevhemmet besvaras av Anna-Karin Nilsson 

Ansök om elevboende här

Frågor och svar

En vanlig skolvecka är du 4 dagar i veckan på Polhemskolan i Lund och en dag i veckan på Flyinge. På Polhem läser du ”vanliga” NA ämnen med Matte 4 ggr i veckan, börjar ca 8.00 och slutar ca 15.00. På Flyingedagen har du ridning/körning och praktisk teori på fm och Hippologi på eftermiddag, eleverna har även stalltur morgon eller eftermiddag. Dagen börjar ca 7.30 och slutar ca 16.00.

Hippologigymnasiet är den enda utbildningen i landet där du läser NA med profil häst! Du får lärare som brinner för sina ämnen och som alla har hög kompetens. Lärarna på Flyinge är alla behöriga och praktiklärarna är meriterade inom sporten upp till landslagsnivå!  Du läser i en unik miljö och får ta del av kunskapen i en levande verksamhet med tävlingar, evenemang och andra utbildningar. Vi har välutbildade hästar som är anpassade till utbildningen. Du har möjlighet att i åk3 ta hästskötarexamen och får, om du klarar det både en yrkesexamen och en högskoleförberedande utbildning.

Vad gäller betyg från högstadiet var lägsta meritvärdet 202 poäng 2016. När det kommer till din hästerfarenhet, har vi både elever som tävlar på hög nivå och elever som rider på ridskola utan ambition att tävla.

Uppstallning sker i närliggande stall, det finns många stall med ”skrittavstånd” till Flyinges anläggning. I huvudsak rider man på skolhäst, man kan efter dialog med ridläraren komma överens om att ta med den egna hästen till lektion vid valda tillfällen. Leta stallplats på Facebooksidan ”Boende och stallplatser för studenter på Flyinge”.

En del upplever att det är svårt att hitta Hippologigymnasiet när de ska fylla i sin ansökan på ansökningswebben. Gör såhär: När du är inne på ansökningswebben ska du enbart ange skola (Polhemsskolan) och hoppa över den lista där man i vanliga fall anger inriktning.  Då kommer en skolas alla utbildningar upp med ett klickbart ”lägg till” därefter

Ladda ner mer information

HIPPOLOGI – Strukturbild

Ladda ner Format: pdf Storlek: 394.2 KB

Poängplan Hippologigymnasiet

Ladda ner Format: pdf Storlek: 61.0 KB

Mer information om Hippologigymmasiet

Ladda ner Format: pdf Storlek: 196.2 KB

Efter studenten Hippologigymnasiet

Ladda ner Format: pdf Storlek: 981.9 KB

Gymnasieutbildning Flyinge – Hippologiymnasiet

Ladda ner Format: pdf Storlek: 571.7 KB

Policy Hästhållning

Ladda ner Format: pdf Storlek: 209.1 KB

Kontakt
Linda Eriksson Utbildningsledare Beridarprogrammet
Helen Rosvall Utbildningsadministratör
Flyinges samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.