Student på Flyinge

Tänk att varje morgon öppna stalldörren, mötas av den varma doften, stryka hästen längs halsen, sadla upp och rida ut på första träningspasset. Så härligt kan arbetsdagen börja. I alla fall om man jobbar inom hästnäringen, en näring med ljus framtid! Hästen ger jobb, en sund livsstil, nya vänner, inspiration och avkoppling. Hästnäringen är jordbrukets fjärde största inkomstkälla och hästsporten är alltjämt den näst största idrotten. En näring och en sport som behöver kompetenta yrkesmänniskor och arbetsmarknaden är mycket god
Elever bakom tömmarna

Att utbilda människor för en framtid inom näringen och sporten är idag ett av Flyinges viktigaste uppdrag. Cirka 170 elever och studenter har årligen Flyinge som sin bas för sina studier. Här finns idag fyra utbildningsprogram och ett stort utbud av kortkurser. Helt unikt för Flyinges skolverksamhet är att högskolestudenter och gymnasieelever studerar under samma tak. En stor del av Sveriges yrkesverksamma inom hästnäringen har fått utbildning på Flyinge. Flyinges utbildningsprogram har alla olika grad av specialisering och på olika nivåer och mål. Gemensamt för utbildningarna är att de utgår från hästen som biologisk varelse och har tonvikt på avel, och sporthästens utbildning. Utbildningarna kan läsas var för sig eller kopplas samman.

Ett vimmel av A-tränare

Att vara studerande på Flyinge innebär att leva och lära i en levande verksamhet. Du som studerande får arbeta och lära bland yrkesmänniskor med mångårig erfarenhet. Vi som jobbar med utbildningarna på Flyinge har en gedigen,lång erfarenhet inom utbildningsväsendet. Många av oss har en fot i utbildningsverksamheten och den andra i elitsporten. På Flyinge finns A-tränare, examinerade gymnasielärare, hippologer, godkända hovslagare, agronom, veterinär och bibliotekarie aktiva inom utbildningarna. Se gärna vilka vi är! Kungsgården är perfekt för utbildning. Vi har fyra ridhus, ett flertal utebanor, terrängbanor för både ryttare och kusk och ett dirttrack för galoppträning. Totalt har Flyinge stallar och lösdrifter förKastanjegarden omkring 200 hästar. Utbildningshuset härbärgerar aula, lektionssalar, grupprum, datasal, foderlaboratorium och anatomisal. Här finns också landets enda specialbibliotek för hästrelaterad facklitteratur. Hovslageriet har plats för att sko upp till 8 hästar samtidigt och ett nära samarbete med hästkliniken inom området .

Välutbildade hästar

För dina studier tillhandahåller utbildningsanordnaren hästar. Vi har ca 80 hästar som används i undervisningen. Hästarna är från 2,5 år gamla och uppåt och särskilt utvalda för att utveckla ryttare och kuskar. Många skolhästar är födda på Flyinge och utbildade av våra lärare. Hästarna presenteras här. Som studerande förväntas du under studietiden delta både i den dagliga skötseln av hästarna morgon, lunch och eftermiddag/kväll samt vissa helger. Skötsel av hästar, stallar och utrustning är en del av utbildningen. När vi utbildar våra unghästar använder vi oss av Flyingemodellen.

En levande verksamhet

Som studerande på Flyinge har du ett unikt tillfälle att se hela spektrat inom hästbranschen i en levande verksamhet. Förutom bruksprov är det flera stora arrangemang knutna till Flyinge bl a Svenskt Avelschampionat, Grand Prix-tävlingar, premieringar, bedömningar, clinics för ryttare/tränare i världstoppen och mycket mera.

Boende och kommunikationer

För dig som studerande finns flera möjligheter till boende kring Flyinge Kungsgård. Kontakta oss för aktuell information. Är du gymnasist bor du på Flyinges elevhem i moderna rum med gemensamt kök och allrum. Vår elevhemsföreståndare ser till att allt fungerar smidigt. Frukost, lunch och middag kan ätas på Restaurang Kungsgården. Södra Sandby ligger 5 km från Flyinge och är närmaste större tätort. Där finns bank, post och affärer. Det är också nära till Lund, 16 km, dit man tar sig enkelt med buss eller bil. Cykel kan vara bra att ha!

Uppstallning

Många elever vill ta med sig sin egen häst när man flyttar till Flyinge. Här finns fin ridterräng och många preparerade ridslingor med bra underlag i omgivningen. Som studerande har du även tillgång till flera av anläggningens ridhus och ridbanor på kvällstid. I Flyinge och i byarna runt omkring finns en uppsjö av uppstallningsmöjligheter så det finns alla möjligheter att ta med sig sin häst hit under sina studieår.

Hästbiblioteket

Flyinge hästbibliotek är ett specialbibliotek som kan erbjuda alla studerande och besökare ett omfattande material av böcker, tidskrifter, filmer, hippologiska examensarbeten, stamböcker och mycket mera – alla med anknytning till hästar, ridning och körning.

Stipendier

Varje år finns det ett antal mycket fina stipendier för utdelning till studerande på Flyinge.

Studentkår

Hippologernas Akademiska Studentkår (HAS) har till uppgift att främja medlemmarnas studier, vidmakthålla gott kamratskap samt tillvarata medlemmarnas gemensamma intressen. HAS anordnar många aktiviteter så som inläsningskvällar, spex, extra träningar och pubkvällar.

Studenthälsan

Som student på Hippologprogrammet på Flyinge kan du vända dig till Studenthälsan om du får problem under din studietid. På studenthälsan finns kuratorer, sköterskor, psykologer, läkare, sjukgymnast och psykiater m fl. Läs mer på studenthälsans hemsida – här hittar du även tips och råd vad gäller alkohol, stress, sömn och mycket mera.

 

Kommentera