Beridarprogrammet

Beridar

Nästa utbildningsomgång startar HT 2017. Ansökan är öppen från och med den 24 februari och stänger den 15 april 2017.

Flyinges beridarutbildning är landets högsta CSN-berättigade ridutbildning. Under två lärorika år utbildas du av några av Sveriges absolut bästa tränare i hoppning, dressyr och fälttävlan. Målet är att du efter examen ska kunna utbilda hästar enligt ett vedertaget utbildningssystem.

Målet med beridarutbildningen är att du ska få befästa kunskaper i hästens utbildning utifrån individens utvecklingspotential, exteriör, talang och utbildningsståndpunkt. Du använder de kunskaper som utbildningen ger dig till att träna och utveckla hästar med målsättningar mot tävling och försäljning. Under utbildningen lär du dig också att sköta, stalla upp samt träna hästar på ett etiskt och djurskyddsmässigt sätt med hänsyn till säker hästhantering.

En vanlig dag på Flyinge har du praktisk såväl som teoretisk undervisning. I början av varje termin tilldelas du fyra hästar. Hästarna är från 5 år och uppåt. De befinner sig på lätt till medelsvår nivå. Tillsammans med dina lärare gör ni upp en nulägesanalys med en anpassad tränings- och tävlingsplanering för varje enskild. Arbete från marken såsom tömkörning, löshoppning och longering ingår.

Beridarelev Louise Lindström tränar hästen Hamiltons Fort Knox 2008 e. For Compliment-Weltgeist

Beridarelev Louise Lindström tränar hästen Hamiltons Fort Knox 2008 e. For Compliment – Weltgeist

I den teoretiska undervisningen ingår bland annat ridlära och hästkunskap. Du kommer också att ha företagskurs med inriktning på hästverksamhet där kunskap om hur man startar företag med upprättad affärsplan och en relevant ekonomisk kalkyl är innehållet. Samtidigt studeras metoder för bokföring och redovisning samt lagar och förordningar som påverkar hästrelaterad verksamhet. I kursen ingår också marknadsföring.

Utbildningen är 80 veckor lång och ligger inom ramarna för Yrkeshögsskolan. Utbildningen innehåller även 20 veckors LIA, lärande i arbetslivet, där den studerande får möjlighet att utveckla sina kunskaper utanför Flyinge. 80 veckor motsvarar 400 YH-poäng och leder till en kvalificerad yrkeshögskoleexamen.

Kursinnehåll

Nedanstående kurser ingår i utbildningen. Poängen anges i YH-poäng.

 • Hästkunskap 20
 • Företagande med häst I 15
 • Företagande med häst II 15
 • Hästens utbildning I 100
 • Hästens utbildning II 80
 • Hästens utbildning III 20
 • LIA I 35
 • LIA II 25
 • LIA III 40
 • Stall och verksamhetsmanagement I 30
 • Stall och verksamhetsmanagement II 20

Behörighet och särskilda förkunskapskrav

Grundläggande behörighet från gymnasieskola eller likvärdig utbildning. I ridningen krävs dokumenterad rid- och tävlingserfarenhet, motsvarande i fördjupningsgrenen MsvA dressyr alternativt 135 hoppning alternativt tvåstjärnig fälttävlan, samt riderfarenhet MsvB dressyr/ 120 hoppning i komplementgrenen. Din riderfarenhet ska intygas av auktoriserad A-tränare eller diplomerad Beridare. Arbetslivserfarenhet och tidigare utbildning är meriterande Alla sökande med dokumenterade riderfarenheter enligt ovanstående kriterier kallas till antagningsprov av utbildningsanordnaren. Genomfört godkänt ridprov ingår i krav på särskilda förkunskaper.

Egen häst

Inom ramen för utbildningen finns det möjlighet att ta med egen häst. Lärarkollegiet bedömer om hästen kan passa i utbildningen. Hästen kommer du under utbildningens gång att kunna träna och tävla under våra lärares handledning. Uppstallning sker på Flyinge.

 

Antagningsprov

Äger rum på Flyinge den 19 maj 2017.

Behöriga sökande kallas till ett praktiskt antagningsprov. Antagningen sker i första hand efter personliga färdigheter i ridning och hästhantering. De sökande genomgår även en intervju.

 • Intervju

Under intervjun får du träffa en person som är yrkesverksam inom hästnäringen samt en representant från Flyinge. Frågeställningarna som tas upp handlar om ditt intresse och dina kunskaper om hästutbildning, attityd till hästen samt dina förväntningar på utbildningen. Det är bra om du har tänkt på vad du vill använda utbildningen till och vad du i framtiden kan bidra med till hästnäringen.

 • Ridprov

Vid ridningen granskar antagningsgruppen din ryttarkänsla, sits och förmåga till inverkansridning. Även dina utvecklingsmöjligheter som hästutbildare kommer att bedömas. I provet ingår både dressyr och hoppning motsvarande förkunskapskraven. Till ridprovet för din fördjupningsgren är du välkommen att ta med dig egen häst och till din komplementgren tillhandahåller Flyinge häst.

Ansökan

Nästa utbildningsomgång startar HT 2017. Ansökan är öppen från och med den 24 februari och stänger den 15 april 2017.

Ansökan sker via YH-antagning.se. Ridintyg, personuppgifter och CV samt information om egen häst samt ekipagets dokumenterade tävlingsresultat ska bifogas. Vi tar in 5 beridarelever vid varje antagningstillfälle. Ansökningshandlingarna ska bestå av:

 • Betyg från gymnasieskola
 • Ridintyg
 • Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå utbildningen
 • Eventuella intyg på arbetslivserfarenhet

Blanketterna finns i högerspalten Vill du få din häst utbildad av Beridareleverna? Läs mer här.

Länk till ansökan hittar du här (öppnad 24 februari – 15 april 2017).

Maldini1