Formkänsla snarare än råstyrka är melodin för framtidens hovslagare

Tommy

Hovar bör tas på större allvar tycker Flyinges hovslagare Tommy Svensson. Han är lärare på hovslagarprogrammet och lär ut skoning, kundservice och hästvett. Av de studerande har nästan samtliga jobb direkt efter utbildningen.

Trots ett par minusgrader ute så är värmen påtaglig i den halvisolerade smedjan på Flyinge. I smedjan, som förr var lösdrift för Flyinges unghästar, finns en avdelning där de studerande kan träna på smide, en avdelning som har ett gäng träben hängandes på väggen för praktisk träning och en del där hästar står för skoning. Här går de studerande i två år för att lära sig konsten i att sko hästar. När de examinerats och har ett par års erfarenhet kan de komma tillbaka och göra en tilläggsutbildning för att få göra mer avancerade ingrepp på hästens hovar.

bild-27

Här i smedjan arbetar Tommy Svensson som lärare. Tommy Svensson har hållit på med hästar i hela sitt liv. Någon ryttare vill han inte påstå att han är men han har fött upp flera framgångsrika gångartshästar. Han började sin yrkesbana som elektriker men drömmen om att bli hovslagare levde kvar.
– Jag hade fru, barn och gård och kunde inte flytta för att utbilda mig men så en dag berättade min hovslagare att Flyinge skulle starta en hovslagarutbildning och då nappade jag direkt, säger Tommy.

Tommy gick i första årskullen på Flyinges hovslagarprogram och under tiden han gick utbildningen fyllde han 50 år. När han var färdig och hade jobbat lite grann ringde hans gamla mentor, Odd Granlid, och frågade om han ville ha jobb.
– Jag började på 30 procent och har sedan växt in i företaget. Idag är det nästan heltid och jag har kontakt med hästchef och stallcheferna här på Flyinge, berättar Tommy.

I smedjan skos mellan 130 och 140 hästar regelbundet. Man har fått börja tacka nej till privata hästägare som vill ha elevskoningar.
– Det är bra reklam när vi börjar få fullt med elevskoningar, det visar på att hästägarna är nöjda för ryktet sprider sig enbart via rekommendationer, berättar Tommy.

Att hästägare börjar ta hästskoning mer på allvar är något som Tommy önskar sig inför framtiden.
– Hoven är extremt viktig för prestationen och det finns inte bara ett sätt att sko en häst på. Det är inte ovanligt att man ser hästar som är otillräckligt verkade, man måste ta ställning till belastning och benställning när verkningen ska genomföras, säger Tommy.

bild-31

De studerande på Flyinge får lära sig allt sådant men också till exempel hur viktigt det är att hästen står bekvämt för att arbetssituationen ska bli lättare.
– Ibland räcker det att man vänder hästen om i stallgången så den har bättre utsikt för att den ska trivas bättre. Att lära en häst att bli skodd tar nästan ett år, den vet inte vad som förväntas av den.

För att bli en bra hovslagare krävs det inte en massa råstyrka vilket är en gammal fördom. Idag är nästan 50 procent av de studerande tjejer.
– Det är viktigare med formkänsla än med råstyrka, att man kan titta på hoven och sedan gå till stävet med hovens form kvar i minnet. Då kanske man kan slå 12 slag istället för 100 för att skon ska passa perfekt.

I utbildningen ingår också en del företagarkunskap.
– Kundservice, som att komma i tid, kompetens att driva företag, att ta hand om sig själv och att kunna försäkra sig rätt är viktigt för att kunna driva ett företag som hovslagare framgångsrikt, tycker Tommy.

I år är ansökan öppen mellan 15 mars och 15 april. Läs mer om utbildningen.
Utbildningen finns även på Ridskolan Strömsholm (Västmanland) och på Wången (Jämtland). Välkommen med din ansökan.