Baltic Cup – första steget mot internationellt

Program

Den 31 mars till 3 april samlas norra Europas främsta unga ryttare på Flyinge för att tävla Baltic Cup. För många av ryttarna är det premiär på de internationella tävlingsbanorna. I år kommer de som sitter på svenskfödda hästar att belönas extra.

Hinder målas, pristäcken har anlänt och anmälningarna börjar strömma in. Baltic Cup är tävlingen som lockar ungdomar från de nordiska länderna till de internationella tävlingsbanorna. Årets nyhet är att även klasserna ”U25” och ”Childrens class” är med i propositionen. Tanken med tävlingen är att steget från nationell till internationell nivå ska bli mindre skrämmande och att ungdomarna ska kunna ponny och stor häst på samma tävling.

– Tävlingen är en cup med tre deltävlingar och en final. Finalen går i Vilhelmsborg i december, säger Sören Truelsen som är en av grundarna till tävlingen.

Deltävlingen på Flyinge är den första och enda omgången som går i Sverige. Nytt för i år är att Lunds kommun går in och stödjer tävlingen. Även Hööks är med och Flyinges samarbetspartners Agria, Krafft, Equipe och Söderberg & Haak.
– Det är roligt att intresset för tävlingen är så stort bland såväl ryttare som samarbetspartners,  säger Anna Nyström, ansvarig för event och samarbete vid Flyinge AB och Ridskolan Strömsholm.

I år går också två svenska avelsföreningar in och ger pris till bästa svenskfödda häst. Det är SWB som ger pris till de stora hästarna och SPAF som delar ut pris till bästa svenska ponny. Vinnarna i kategori B och C, eller III och II som de heter internationellt får varsin sadel från Equipe och vinnarna i samtliga ponnykategorier samt i childrens klassen från en säkerhetsväst från Racesafe.

Tävlingen kommer alltså att avgöras första helgen i april och de viktigaste klasserna blir Grand Prix och laghoppningarna där nationer tävlar mot varandra. Lördagen den andra april är speciellt intressant för hela familjen med extra aktiviteter som guidade turer och traktorprovning för de som har körkort.
– Inträdet är fritt och alla är välkomna, hälsar Anna Nyström.

Läs mer

4 Responses to Baltic Cup – första steget mot internationellt

 1. Louise skriver:

  Hur anmäler man sig till tävlingarna? Det kan man ju inte göra genom TDB.

  • flyinge skriver:

   Då det är en internationell tävling går anmälan genom Svenska Ridsportförbundet. Kontakta grenledare inom din disciplin.

 2. Gitte skriver:

  Har jeg forstået det ret? I uddeler priser, som kun ryttere på svenskfødte heste kan vinde???

  • flyinge skriver:

   Hej!
   Alla placerade får såklart priser som vanligt. SWB och SPAF har valt att dela ut pris till bästa svenskfödda häst respektive ponny som en bonus för att lyfta deras uppfödare. Vi tycker det är roligt och viktigt att avelsorganisationerna engagerar sig i tävlingarna och har uppmuntrat till detta. Välkomna hit!

Kommentera